Nieuws Ziek
11 april 2018

deel

In de pijplijn: chip die kanker opspoort binnen het kwartier

Een chip die binnen het kwartier kanker kan opsporen? Het is geen utopie meer. Het Leuvense onderzoekscentrum IMEC hoopt deze technologie binnen 3 à 5 jaar op de markt te brengen. 

Revolutie in kankerdiagnose

Liesbet Lagae en haar team bij IMEC werken al 4 jaar aan een revolutie binnen de kankerdiagnose: een chip die op basis van één bloedstaal binnen het kwartier kanker kan opsporen. “De chip kan op basis van één bloedstaal elke cel apart fotograferen. Dit zal op termijn leiden tot een apparaatje, waarmee dokters binnen het kwartier kunnen zien of er kankercellen tussen zitten”, zegt Lagae. Daarnaast zal de arts ook kunnen zien of er uitzaaiingen zijn, om welke kanker het gaat, welke therapie aangewezen is en of die behandeling aanslaat.

Marktklaar maken

IMEC heeft deze chip intussen met succes getest, maar dat betekent niet dat de technologie al gebruiksklaar is. Het onderzoekscentrum werft nu de nodige fondsen om de chip marktklaar te maken en een klinische studie bij een groot aantal patiënten uit te voeren. Lagae hoopt de chip binnen 3 à 5 jaar te commercialiseren.

Meer info

Neem een kijkje op de site van IMEC.

Preventieve onderzoeken terugbetaald

Partena Ziekenfonds voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals een mammografie, spirometrietest, endoscopie, bloedonderzoek of uitstrijkje en de app Fibricheck.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.