NieuwsZiek
11 april 2018

deel

In de pijplijn: chip die kanker opspoort binnen het kwartier

Een chip die binnen het kwartier kanker kan opsporen? Het is geen utopie meer. Het Leuvense onderzoekscentrum IMEC hoopt deze technologie binnen 3 à 5 jaar op de markt te brengen. 

Revolutie in kankerdiagnose

Liesbet Lagae en haar team bij IMEC werken al 4 jaar aan een revolutie binnen de kankerdiagnose: een chip die op basis van één bloedstaal binnen het kwartier kanker kan opsporen. “De chip kan op basis van één bloedstaal elke cel apart fotograferen. Dit zal op termijn leiden tot een apparaatje, waarmee dokters binnen het kwartier kunnen zien of er kankercellen tussen zitten”, zegt Lagae. Daarnaast zal de arts ook kunnen zien of er uitzaaiingen zijn, om welke kanker het gaat, welke therapie aangewezen is en of die behandeling aanslaat.

Marktklaar maken

IMEC heeft deze chip intussen met succes getest, maar dat betekent niet dat de technologie al gebruiksklaar is. Het onderzoekscentrum werft nu de nodige fondsen om de chip marktklaar te maken en een klinische studie bij een groot aantal patiënten uit te voeren. Lagae hoopt de chip binnen 3 à 5 jaar te commercialiseren.

Meer info

Neem een kijkje op de site van IMEC.

Preventieve onderzoeken terugbetaald

Partena Ziekenfonds voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals een mammografie, spirometrietest, endoscopie, bloedonderzoek of uitstrijkje en de app Fibricheck.

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.