Nieuws Ziek
01 mei 2017

deel

Immuuntherapie voor patiënten met longkanker sinds 1 mei 2017 terugbetaald

Sinds 1 mei 2017 krijgen ook patiënten met longkanker immuuntherapie terugbetaald. Die behandeling biedt zowel betere overlevingskansen als een veel hogere levenskwaliteit tijdens de therapie. 

Welke voordelen bij immuuntherapie?

Immuuntherapie heeft ook enkele bijwerkingen, maar die zijn veel minder zwaar dan die bij chemotherapie. Zo verliezen patiënten hun haar niet, ze zijn niet of minder misselijk en veel minder moe. Immuuntherapie houdt de groei van de tumoren ook langer tegen en 45% van de patiënten reageert op de behandeling, tegenover 28% bij chemotherapie. De behandeling blijft bovendien razendsnel evolueren. In de loop van 2017 zullen ongeveer 5.000 mensen toegang krijgen tot immuuntherapie, maar in 2019 zal dat aantal stijgen tot 10.000 à 11.000.

Ook voor andere kankers

Sinds 1 januari 2017 kunnen ook al patiënten met huidkanker, Hodgkin-lymfoom, niercelkanker en longkanker in de tweede lijn een terugbetaling krijgen. Nu komen daar dus patiënten met longkanker in de eerste lijn bij, dat zijn mensen die nog geen andere therapie kregen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block verwacht dat er in de komende maanden nog meer behandelingen versneld terugbetaald zullen worden, bv. voor blaas-, hals- en nekkankers.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.