Nieuws Ziek
06 februari 2020

deel

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.

Langer leven en hoop op genezing

Immunotherapie is een behandeling die je eigen afweersysteem probeert te ‘mobiliseren’ tegen een bepaalde ziekte. Bij huidkanker zijn de resultaten van de nieuwste generatie immunotherapie alvast veelbelovend. Dankzij deze medicatie zijn meer dan 4 op de 10 patiënten nog in leven na 5 jaar. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de vorige generatie immunotherapie. Daarnaast is de gezondheidssituatie na 5 jaar stabiel bij 1 op de 4 patiënten, tegenover 1 op de 10 met de eerste generatie immunotherapie. 

Terugbetaling

In ons land is er sinds midden 2016 een terugbetaling van deze nieuwe generatie immunotherapie voor de behandeling van huidkanker. Eind 2016 besloot de overheid om deze therapie ook versneld terug te betalen voor een aantal andere kankers, waaronder long- en niercelkanker en hodgkinlymfoom. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.
17 januari 2020

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.