Nieuws Ziek
24 februari 2021

deel

Hoeveel kost een ziekenhuisopname?

Hoeveel zal het kosten? Dat is het eerste waaraan je denkt wanneer je je moet laten opereren, gaat bevallen of een kleine ingreep moet ondergaan. We kiezen niet altijd het ziekenhuis waar we opgenomen zullen worden en soms valt het prijskaartje hoog uit. Met de tool van de Onafhankelijke Ziekenfondsen kan je deze kosten beter inschatten.

Met deze opzoekingsmodule kan je de gemiddelde prijs opzoeken van de meeste ingrepen die je in het ziekenhuis zou ondergaan, in functie van je statuut.

Het zijn niet de exacte bedragen, maar je kan er wel de verschillen tussen de ziekenhuizen mee vaststellen, volgens het kamertype en in vergelijking met de nationale norm.

Wat zit er in deze tool?

Er zitten een twintigtal courante ingrepen in de tool en je krijgt een overzicht van alle Belgische ziekenhuizen die de ingreep aanbieden. Als je een ingreep en meerdere ziekenhuizen selecteert, kan je de kosten met elkaar en met het ‘nationaal gemiddelde’ vergelijken.

Je kan ook informatie krijgen over de gemiddelde duur (in dagen) voor deze ingreep, het bedrag van de gevraagde afrekening door het ziekenhuis, of er een franchise van toepassing is of het geschatte bedrag van de supplementen voor dit ziekenhuis en deze ingreep.

Maar je kan er ook info vinden over het remgeld. Dat is het bedrag dat ten laste blijft na een tegemoetkoming door de ziekteverzekering.

Je kan ook opzoekingen doen op basis van verschillende filters, zoals het RVV-statuut of een een- of meerpersoonskamer.

Hoe krijg je toegang tot deze tool?

Benieuwd? Klik hier om de kosten van je ziekenhuisopname op te zoeken.