Nieuws Ziek
17 januari 2020

deel

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.

Voldoen aan richtlijnen Wereldgezondheidsorganisatie

Baarmoederhalskanker staat op de 14e plaats van alle vrouwelijke kankers in België. Maar bij jonge vrouwen van 25 tot 44 jaar is het de 4e belangrijkste kanker. De belangrijkste oorzaak is het humaan papillomavirus (HPV). De Wereldgezondheidsorganisatie wil de preventie van deze ziekte verbeteren tegen 2030 door o.a. 9 op de 10 meisjes te vaccineren tegen de leeftijd van 15 jaar. Daarnaast zouden 7 op de 10 vrouwen van 35 tot 45 jaar 2 keer gescreend moeten worden op HPV.

Geïntegreerde screening en vaccinatie

Hoe kan ons land die ambitie van de Wereldgezondheidsorganisatie waarmaken? Sciensano vraagt om een geïntegreerde preventie in heel België, gebaseerd op de screening van en de vaccinatie tegen HPV. Momenteel bestaan er verschillen in de preventie-aanpak tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Volgens Sciensano kunnen we van baarmoederhalskanker enkel een zeldzame ziekte maken met een uniform programma voor heel het land.

Meer info

Ontdek meer over deze studie op de site van Sciensano.

Lees meer over het belang van tijdig een uitstrijkje te laten nemen.

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.