Hoe ontstaan hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten kunnen veroorzaakt worden door tal van factoren. Sommige zijn erfelijk, andere verbonden aan leeftijd of geslacht.
Hoe ontstaan hart- en vaatziekten?

De belangrijkste risicofactoren zijn: 

  • te hoog cholesterolgehalte
  • hoge bloeddruk
  • geen of te weinig lichaamsbeweging
  • ongezonde voeding
  • overgewicht
  • roken
  • stress
  • diabetes
  • cholesterolstijging in de menopauze

De cardiovasculaire risicofactoren vormen een heus waslijstje. Daarbovenop wordt het gevaar voor hart- en vaatziekten groter als verschillende factoren tegelijk aanwezig zijn. De verschillende risico’s werken nauw samen om in teamverband de bloedsomloop te ondermijnen. Bijvoorbeeld: wanneer je diabetes of een hoge bloeddruk hebt, verhoogt het risico op een hartaanval met factor 2,5. Wanneer je diabetes én een hoge bloeddruk hebt, wordt dit risico tot 8 keer verhoogd.  

Een verstoorde vetstofwisseling of dyslipidemie verhoogt het risico met factor 16. Heb je dyslipidemie, gecombineerd met een hoge bloeddruk en/of diabetes, dan verhoogt het risico op een hartaanval met een factor van 20. 

De meeste risicofactoren hebben echter te maken met ongezonde leefgewoonten. En aangezien men een gewoonte kan aanleren of afleren, kun je preventief heel wat doen om het risico in te perken. Als dat geen positief nieuws is!

TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

 ebook gezond eten

Artikel tags:

Lees ook

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel. 
09 oktober 2018

Fibricheck goedgekeurd door Amerikaanse FDA

De Amerikaanse FDA, de Amerikaanse waakhond voor onder meer medische toepassingen en producten, geeft Fibricheck de toestemming om op de Amerikaanse markt verkocht te worden. FibriCheck wordt daarmee ook de eerste app voor hartritmestoornissen die verkocht mag worden in de VS.