Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiële procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.
Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Dringende medische kosten in het buitenland

Landen waarmee België een overeenkomst heeft (Europese Economische Ruimte, Zwitserland, bilaterale landen*)

  • Kosten tot 200 euro: Wij onderzoeken of terugbetaling mogelijk is. We bekijken of je in orde bent met je ziekenfondsbijdrage en of Mediphone Assist je dossier aanvaardde.
  • Kosten boven 200 euro: We zijn verplicht info aan te vragen in het buitenland. Men bepaalt daar hoeveel je terugkrijgt via de wettelijke ziekteverzekering. De verwerkingstijd kan oplopen tot 6 maanden. We bekijken wel of we alvast een voorschot van 75% van je medische kosten kunnen regelen. 

* Bilaterale landen = Albanië, Algerije, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije.

Landen waarmee België geen overeenkomst heeft

  • Mogelijke terugbetaling tot 75% van je medische kosten in: Andorra, Egypte, Israël, Jordanië, Kosovo, Libanon, Libië, Monaco, Palestina, San Marino, Syrië en Vaticaanstad. Extra terugbetaling tot 100% is hier mogelijk als Mediphone Assist je dossier aanvaardt en als je dossier aan alle betreffende voorwaarden voldoet.
  • Mogelijke terugbetaling aan de Belgische tarieven en voorwaarden in andere landen. Dit geldt alleen voor dringende medische kosten tijdens een ziekenhuisopname met minstens 1 overnachting. Medische kosten buiten het ziekenhuis kunnen alleen terugbetaald worden met voorafgaand medisch akkoord.
  • Reken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

Geplande medische kosten in het buitenland

Voor geplande kosten gelden andere regels:

  • Soms heb je de toelating van je adviserende arts nodig voor je vertrek.
  • Je kunt alleen terugbetaling krijgen voor behandelingen die in België terugbetaald worden.
  • Reken op ongeveer 3 maanden verwerkingstijd.

Terugbetaling voor medische kosten in het buitenland nodig? Zo vraag je ze aan.

Krijg medische kosten in het buitenland sneller terugbetaald

  • Met de juiste documenten verloopt de terugbetaling vlotter. Check welke documenten je nodig hebt op www.partena-ziekenfonds.be/reisdocument.
  • Geef je betaalde facturen af in een ziekenfonds in het land waar je verblijft. Toon er ook je EZVK of bilateraal document. Weet je niet waar er een ziekenfonds is, contacteer je touroperator of  hotelmanager.

Meer weten over onze hospitalisatieverzekeringen? 

Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekeringen van Partena Ziekenfonds? Download dan hieronder onze gratis gids

 

Lees ook

Opinie: Waarom wij ervoor kiezen om wel campagne te voeren

Een reclamecampagne in volle coronacrisis roept vragen op. Gaan we iemand kwetsen? Geven we het idee dat we alleen maar willen verdienen aan de grootste gezondheidscrisis in tijden? Maar we hebben wel 3 nieuwe hospitalisatieverzekeringen uitgewerkt. Verdienen onze klanten het niet om te horen hoe wij hen op een betaalbare manier kunnen beschermen? 
Ariane Collard
Head of marketing and customer experience
10 maart 2020

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).