Hoe kun je hart- en vaatziekten vermijden?

Tegen bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het verouderingsproces en erfelijke factoren, valt niks te beginnen. De meeste gevaren vallen echter wel te bestrijden, en dat met een gezonde levensstijl.
Hoe kun je hart- en vaatziekten vermijden?

Een gezonde levensstijl bereiken kan aan de hand van een mix van ingrediënten. We sommen ze even op: 

  • Een gezonde voeding: om gevaren van hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en een te hoog cholesterolgehalte tegen te gaan.
  • Voldoende lichaamsbeweging: heeft een gunstige invloed op de bloeddruk, het lichaamsgewicht en de cholesterolspiegel.
  • Niet roken of stoppen met roken: om heel wat cardiovasculaire risico’s in te perken. Zowat 30% van de hartinfarcten zijn namelijk te wijten aan roken. 
  • Omgaan met stress: langdurige stress kan onder meer een verhoogde bloeddruk en een verminderde bloeddoorstroming in de hand werken.
  • Voldoende slapen: een deugddoende nachtrust is een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. Wie te weinig slaapt of niet goed slaapt, krijg namelijk af te rekenen met zowel fysieke als psychische klachten.
Bij elk van ons liggen de risicofactoren uiteraard anders. Wil je weten waar voor jou de mogelijke pijnpunten liggen? En wil je je risico op hart- en vaatziekten kennen? Vraag dan advies aan je huisarts.


TIP ! Weet dat Partena je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Artikel tags:

Lees ook

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.