Hoe herstel je na een operatie?

De operatie is goed verlopen. Je mag naar huis, maar wat nu? Hoe krijg je de extra verzorging die je nodig hebt? Hoe krijg je die hoge ziekenhuisfacturen terugbetaald? In dit artikel helpen we jou een antwoord te vinden op al deze vragen. Zo kun jij na je operatie zorgeloos herstellen.
Hoe herstel je na een operatie?

Wat na je operatie? 

Na een operatie kan je behandelende arts je doorverwijzen om een revalidatie te volgen. Dit wordt doorgaans geregeld door de medische dienst van het ziekenhuis waar je de operatie hebt laten uitvoeren. Wanneer je niet wordt doorverwezen door een arts, maar toch nood hebt aan hulp, kun je ook terecht bij Partena Ziekenfonds. Afhankelijk van jouw persoonlijke noden, staan ze jou bij met het juiste advies. Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen.

Wat moet je regelen? 

Het is belangrijk om te weten dat jij je op twee verschillende domeinen moet informeren. Allereerst is er het administratieve aspect waarbij je moet nagaan op welke tegemoetkomingen je recht hebt. Afhankelijk van de ernst van de operatie, zul je ook voor een bepaalde tijd moeten revalideren. Op beide domeinen zoekt Partena Ziekenfonds mee naar oplossingen. 

Informatie & advies 

De gevolgen van een operatie eindigen niet wanneer je het ziekenhuis verlaat. Daarom is het belangrijk dat je goed wordt ingelicht over je rechten en plichten. Onze medewerkers van de sociale dienstverlening beantwoorden jouw vragen zo snel mogelijk. Zij bieden ondersteuning op jouw maat en onderzoeken op welke tegemoetkomingen je al dan niet recht hebt en voor wat je beroep kunt doen op je hospitalisatieverzekering. Ook voor juridisch advies omtrent je ziekenhuisfactuur kun je bij hen terecht. 

Hoe kun je zorgeloos revalideren? 

Wanneer je uit het ziekenhuis wordt ontslagen, kan het zijn dat je je wat onzeker voelt om terug de draad op te pikken. Het kan ook zijn dat je ervoor kiest om voor een bepaalde tijd in een zorgverblijf te logeren voor je weer naar huis keert. Deze keuze is persoonsgebonden en zal afhangen van jouw persoonlijke wensen en behoeften op dat moment. 

 • Zorgverblijf 
  Een zorgverblijf is een tijdelijk en kort verblijf met een vooraf bepaalde duur in een erkende en aangepaste instelling. Tijdens een zorgverblijf ligt de nadruk op revalideren, niet op behandelen. 
  Alle hersteloorden waarmee de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen een overeenkomst heeft gesloten, moeten aan bepaalde voorwaarden beantwoorden. Ontdek hoe je een zorgverblijf aanvraagt.

 • Thuiszorg
  Heb je na je operatie voor een bepaalde periode medische verzorging nodig? Is poetsen, koken of jezelf verzorgen voor jou even geen evidentie meer? Samen met Partena Hulp in Huis voorzien onze medewerkers jou van de nodige hulp. Ook kun je rekenen op een team van gediplomeerde verpleegkundigen die je helpt bij de medische zorgen. Denk maar aan inspuitingen, wondzorg, toiletzorg, ... Daarnaast brengen we ook warme maaltijden aan huis en sturen we een thuishulp om je bij te staan bij de dagdagelijkse klusjes indien nodig. Kortom, bij Partena Ziekenfonds bieden wij je een hele waaier van thuiszorgmogelijkheden aan. 
 • Thuiszorgmateriaal 
  Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen? Laat je hiervoor adviseren door onze ergotherapeuten. Zij zullen jou met raad en daad bijstaan en het meest volledige advies geven. Ook kun je zelf materiaal lenen of aankopen in onze Gezondheidsshop Shopavita. Als lid van Partena Ziekenfonds huur je er materiaal tegen voordelige tarieven. Van de huurkosten die per kalenderjaar 200 euro overschrijden, krijg je 50% terugbetaald. Let wel: de kosten voor vervoer, aankoop of herstelling van hulpmiddelen zijn niet inbegrepen in de berekening om aan 200 euro te geraken.

Wat moet je onthouden? 

Alvorens je een operatie laat uitvoeren, is het aangewezen op voorhand al eens na te denken over de hulp die je nodig hebt om erna zorgeloos te herstellen. Onderstaande checklist helpt je hierbij: 

 1. Kijk na of je hospitalisatieverzekering in orde is en welke zorgen gedekt zijn.
 2. Raadpleeg onze sociale dienstverlening om na te gaan op welke tegemoetkomingen je recht hebt.
 3. Informeer je tijdig over een zorgverblijf wanneer je een zware ingreep tegemoet gaat en niet meteen naar huis kunt.
 4. Informeer je tijdig over thuiszorg wanneer je thuis extra hulp nodig hebt.
 5. Neem een kijkje in onze Gezondheidsshop Shopavita voor het uitlenen of aankopen van thuiszorgmateriaal.

Zijn jouw vragen nog niet beantwoord? Contacteer ons vrijblijvend voor advies dat volledig is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

 

 

Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)

19 november 2021

Je hebt een loopneus, bent moe, hoest. Moet je je laten testen?

De herfst en koude temperaturen luiden de terugkeer van verkoudheden in. Maar is het gewoon een zware verkoudheid of is het COVID-19? Moet je je laten testen of niet? Misschien hoef je je dokter niet te storen: voer online een evaluatie uit en krijg zo nodig een code voor een PCR-test.
17 november 2021

Ook tijdens pandemie gebruikten we te veel antibiotica

Naar aanleiding van de “World Antimicrobial Awareness Week” (Internationale week voor Verstandig gebruik van Antibiotica), wordt er wereldwijd aandacht besteed aan het belang van een correct gebruik van antibiotica, om zo resistentie te voorkomen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen de evolutie van het antibioticagebruik van hun leden onder de loep. Daaruit blijkt onder meer dat het antibioticagebruik werd beïnvloed door de pandemie.