Hoe herken je een voedselallergie?

Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam van alle ongewenste lichamelijke reacties op voeding: uitslag, jeuk, ademnood, … 
Hoe herken je een voedselallergie?

Welke allergieën of intoleranties zijn er?

Voedselallergie

Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op de inname van bepaalde voedingsbestanddelen (voedingsallergenen) en vooral van voedingseiwitten. De symptomen van een voedselallergie kunnen erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn: 

  • maag- en darmklachten
  • huidirritaties
  • problemen met de luchtwegen en slijmvliezen
  • anafylactische schok (levensbedreigend)

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is meestal te wijten aan een tekort aan een bepaald enzym. De symptomen kunnen wel lijken op die van een voedselallergie, wat de diagnose niet altijd gemakkelijk maakt. Bij een voedselintolerantie variëren de symptomen volgens de oorzaak en het voedingsmiddel. Ze kunnen na een tijd verminderen of zelfs verdwijnen.

Voorbeelden van voedselintolerantie zijn glutenintolerantie en lactose-intolerantie:

  • Glutenintolerantie: deze vorm van intolerantie kan op elke leeftijd voorkomen. Door overgevoeligheid voor gluten raakt het voedsel in de dunne darm niet verteerd. Gluten zijn eiwitverbindingen die terug te vinden zijn in een aantal graanproducten zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en haver. De meest voorkomende symptomen zijn: diarree, buikkrampen, bloedarmoede, gewichtsverlies en een vertraagde groei bij kinderen.
  • Lactose-intolerantie: het lichaam kan de lactose dat het binnen krijgt niet verteren en er ontstaan maag- en darmklachten zoals pijn, krampen, opgeblazen gevoel, braken, diarree, constipatie en vermoeidheid. Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als koemelkallergie.

Kruisallergie

Wanneer een allergie een andere allergie opwekt, spreken we van een kruisallergie. In de praktijk betekent dit dat je allergisch bent voor een bepaald voedselallergeen, en dat je daardoor ook een allergie ontwikkelt voor een andere stof die lijkt op het eerste allergeen, maar van een heel andere oorsprong is. Bijvoorbeeld: als men allergisch is aan pinda's, komt het weleens voor dat men ook allergisch wordt aan peulvruchten.

Voedselaversie

Dit wordt ook wel psychosomatische voedselovergevoeligheid genoemd. Hiermee wordt een reactie op een voedingsmiddel bedoeld waaraan psychologische factoren aan de grondslag liggen. Een voedselaversie kan dezelfde klachten en symptomen veroorzaken zoals bij een voedselallergie of -intolerantie.

Lees ook

Reuma, wat is dat eigenlijk?

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving met ‘reuma’. Reuma is echter niet zomaar een aandoening, het is een verzamelnaam. De term reuma gebruikt men voor zo’n 200 verschillende ziekten. Om je meer inzicht te geven in deze complexe ziekte bespreken we hier de algemene symptomen van reuma samen met de meest voorkomende soorten reuma. 

Wat doe je best met vervallen geneesmiddelen?

Vervallen geneesmiddelen kun je niet zomaar weggooien. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het leefmilieu. Wist je trouwens dat de apotheker je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan recycleren?