Welke allergieën of intoleranties zijn er?
Voedselallergie
Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op de inname van bepaalde voedingsbestanddelen (voedingsallergenen) en vooral van voedingseiwitten. De symptomen van een voedselallergie kunnen erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn:
- maag- en darmklachten
- huidirritaties
- problemen met de luchtwegen en slijmvliezen
- anafylactische schok (levensbedreigend)
Voedselintolerantie
Een voedselintolerantie is meestal te wijten aan een tekort aan een bepaald enzym. De symptomen kunnen wel lijken op die van een voedselallergie, wat de diagnose niet altijd gemakkelijk maakt. Bij een voedselintolerantie variëren de symptomen volgens de oorzaak en het voedingsmiddel. Ze kunnen na een tijd verminderen of zelfs verdwijnen.
Voorbeelden van voedselintolerantie zijn glutenintolerantie en lactose-intolerantie:
- Glutenintolerantie: deze vorm van intolerantie kan op elke leeftijd voorkomen. Door overgevoeligheid voor gluten raakt het voedsel in de dunne darm niet verteerd. Gluten zijn eiwitverbindingen die terug te vinden zijn in een aantal graanproducten zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en haver. De meest voorkomende symptomen zijn: diarree, buikkrampen, bloedarmoede, gewichtsverlies en een vertraagde groei bij kinderen.
- Lactose-intolerantie: het lichaam kan de lactose dat het binnen krijgt niet verteren en er ontstaan maag- en darmklachten zoals pijn, krampen, opgeblazen gevoel, braken, diarree, constipatie en vermoeidheid. Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als koemelkallergie.
Kruisallergie
Wanneer een allergie een andere allergie opwekt, spreken we van een kruisallergie. In de praktijk betekent dit dat je allergisch bent voor een bepaald voedselallergeen, en dat je daardoor ook een allergie ontwikkelt voor een andere stof die lijkt op het eerste allergeen, maar van een heel andere oorsprong is. Bijvoorbeeld: als men allergisch is aan pinda's, komt het weleens voor dat men ook allergisch wordt aan peulvruchten.
Voedselaversie
Dit wordt ook wel psychosomatische voedselovergevoeligheid genoemd. Hiermee wordt een reactie op een voedingsmiddel bedoeld waaraan psychologische factoren aan de grondslag liggen. Een voedselaversie kan dezelfde klachten en symptomen veroorzaken zoals bij een voedselallergie of -intolerantie.