Hoe ga je het best om met een voedselallergie?

Momenteel bestaan er geen behandelingen om voedselallergieën definitief te genezen. Eenmaal de diagnose gesteld is, is de enige efficiënte behandeling het schrappen van het voedingsmiddel in je voeding. Er zijn wel tips om goed om te gaan met een voedingsallergie.
Hoe ga je het best om met een voedselallergie?

Behandeling

Schrap een voedingsmiddel niet zomaar. Het uitsluiten van een voedingsmiddel, in het bijzonder van een basisproduct, kan leiden tot een ernstig voedingstekort, vooral bij kinderen. Raadpleeg dus altijd eerst een arts en/of diëtist. 

Sommige mensen kunnen bij het minste contact met een allergeen een zeer ernstige reactie vertonen (bv. een plotse sterke daling van de bloeddruk of een zwelling van het strottenhoofd). Wanneer niet onmiddellijk adrenaline wordt toegediend, kan zo’n reactie of anafylactische shock dodelijk zijn. Wie ooit zo’n shock doormaakte, moet zijn arts en omgeving hiervan zeker verwittigen zodat zij weten wat te doen als het probleem zich zou herhalen.

Preventie van de allerkleinsten

Als je zelf een allergische aanleg hebt of er komen allergieën voor in je familie, dan is de kans groot dat ook jouw kinderen een allergie zullen ontwikkelen. Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen helpen om het risico op allergieën in te perken:
 • Beperk tijdens de zwangerschap het gebruik van gekende allergene voedingsmiddelen 
 • Geef de voorkeur aan moedermelk en/of melk die speciaal gemaakt is 
 • Eet zolang je borstvoeding geeft zelf geen sterk allergene producten
 • Begin niet te snel met het geven van vast voedsel, in ieder geval niet vóór je kind zes maanden oud is
 • Licht de arts in over het voorkomen van allergieën in jouw familie

Enkele tips

 • Aarzel niet om bij de bakker, de slager, in de winkel of op restaurant vragen te stellen.  Verkopers zijn door de Europese wetgeving verplicht om de inhoud van de producten die ze verkopen prijs te geven.
 • Er bestaan websites die voedsel zonder allergenen aanbieden. Wees ook hier voorzichtig en lees aandachtig de ingrediënten op het etiket. Bij twijfel: niet kopen!
 • Let op dat je tijdens het koken geen allergenen doorgeeft via het keukengerei!
 • Is je kind allergisch? Leer je kind dan ook tijdig het etiket op de verpakking lezen.
 • Op reis gaan met een allergie? Bereid je goed voor en zoek de vertaling op van de woorden die je nodig hebt om jezelf verstaanbaar te maken, zodat je zeker bent van wat je eet.
 • Wie een ernstige allergie heeft voor een bepaald voedingsmiddel, kan ook een reactie ontwikkelen na een zoen van een iemand die net dat voedingsmiddel heeft gegeten.
 • Contacteer een diëtist(e) wanneer je voedingsmiddelen moet vermijden opdat je zo tekorten van bepaalde voedingsstoffen kunt voorkomen.

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.