Het verhaal van Thomas

Thomas (14) voelde zich al een tijdje niet lekker toen hij op 5 mei 2017 de diagnose lymfeklierkanker kreeg.
 
Het verhaal van Thomas

Harde diagnose

Mama Tine maakte zich al een tijdje zorgen. Ze kende Thomas als een vrolijke spring-in-’t-veld, met heel veel hobby’s: "Plots werd Thomas stiller, heel moe en bleek... Door de dokters werden we van het kastje naar de muur gestuurd. Tot we in het UZ Leuven terechtkwamen. En er opeens 5 specialisten rond Thomas’ bed stonden..."

"Ze toonden de scan en daaruit bleek: lymfeklierkanker in het hoogste stadium. Werd het 2 weken later ontdekt, dan was het terminaal geweest. Op dat moment zakt de grond heel even onder je voeten weg. Maar dan is er ook maar één weg. En dat is vooruit."

Het voorbije jaar onderging Thomas een zware chemokuur waar hij heel ziek van was. Of die haar werk gedaan heeft, moet blijken bij de volgende controles.      

        

 

Betrokkenheid en steun

Intussen probeert het gezin voorzichtig vooruit te kijken. Tine: "Op de dagen dat hij niet te moe is, gaat Thomas zelfs opnieuw naar school. De steun van zijn klasgenootjes vindt hij heel belangrijk. Want als er één ding is dat je nodig hebt in een periode als deze, is het steun. Daarom hangen we als gezin nu ook nog sterker aan elkaar dan vroeger: Thomas, zijn oudere broer Maarten, mijn man Bart en ik."

"Begrip en steun van buitenaf is niet altijd evident: We merken dat veel mensen bang zijn om langs te komen, of om erover te praten. Al is dat niet altijd uit slechte wil. Ik denk dat ze schrik hebben om ons te kwetsen of om hun eigen emotie te laten zien. Terwijl hun betrokkenheid voor ons juist een meerwaarde is."

Van professionals kreeg het gezin dan weer meer steun dan verwacht: de sociaal assistenten in Leuven, de psycholoog, en hun contactpersoon bij Partena Ziekenfonds: "Het is echt hartverwarmend om te zien dat die mensen je vanuit hun professionele bekommernis willen en kunnen helpen op zo'n moeilijk moment." 

Positief blijven

Tine verwacht nog veel van het leven: "We zouden graag samen een bijzondere reis maken… Samen genieten van een trip met de mobilhome." En Thomas? Die wil vechten, zodat hij weer helemaal geneest.

Wat verwacht jij van Partena Ziekenfonds?

Iedereen verwacht iets anders van het leven, iedereen verwacht iets anders van zijn ziekenfonds. Heb jij al stilgestaan bij de keuze van je ziekenfonds? Kiezen voor een ziekenfonds dat past bij jouw leven, kan voor jou een groot verschil maken. Download onze gratis infogids en ontdek hoe je een ziekenfonds kiest die bij je past. 

Wens je liever meteen advies over onze terugbetalingen en diensten te ontvangen? Plan dan nu je afspraak met één van onze klantenadviseurs op kantoor of via videogesprek. Maak een afspraak via onze afsprakenmodule. 

Ebook kies je ziekenfonds

Wat verwacht jij van je ziekenfonds? En hoe kies je het ziekenfonds dat het beste bij je past? Download het gratis ebook.

Maak een afspraak

Heb je een vraag of zoek je persoonlijk advies? Maak een afspraak met een klantenadviseur voor een gesprek op kantoor of via video. 

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.