Het verhaal van Thomas

Thomas (14) voelde zich al een tijdje niet lekker toen hij op 5 mei 2017 de diagnose lymfeklierkanker kreeg.
 
Het verhaal van Thomas

Harde diagnose

Mama Tine maakte zich al een tijdje zorgen. Ze kende Thomas als een vrolijke spring-in-’t-veld, met heel veel hobby’s: "Plots werd Thomas stiller, heel moe en bleek... Door de dokters werden we van het kastje naar de muur gestuurd. Tot we in het UZ Leuven terechtkwamen. En er opeens 5 specialisten rond Thomas’ bed stonden..."

"Ze toonden de scan en daaruit bleek: lymfeklierkanker in het hoogste stadium. Werd het 2 weken later ontdekt, dan was het terminaal geweest. Op dat moment zakt de grond heel even onder je voeten weg. Maar dan is er ook maar één weg. En dat is vooruit."

Het voorbije jaar onderging Thomas een zware chemokuur waar hij heel ziek van was. Of die haar werk gedaan heeft, moet blijken bij de volgende controles.      

        

Als er één ding is dat je nodig hebt in een periode als deze, is het steun. We hangen nu als gezin nog sterker aan elkaar dan vroeger.
Thomas

Betrokkenheid en steun

Intussen probeert het gezin voorzichtig vooruit te kijken. Tine: "Op de dagen dat hij niet te moe is, gaat Thomas zelfs opnieuw naar school. De steun van zijn klasgenootjes vindt hij heel belangrijk. Want als er één ding is dat je nodig hebt in een periode als deze, is het steun. Daarom hangen we als gezin nu ook nog sterker aan elkaar dan vroeger: Thomas, zijn oudere broer Maarten, mijn man Bart en ik."

"Begrip en steun van buitenaf is niet altijd evident: We merken dat veel mensen bang zijn om langs te komen, of om erover te praten. Al is dat niet altijd uit slechte wil. Ik denk dat ze schrik hebben om ons te kwetsen of om hun eigen emotie te laten zien. Terwijl hun betrokkenheid voor ons juist een meerwaarde is."

Van professionals kreeg het gezin dan weer meer steun dan verwacht: de sociaal assistenten in Leuven, de psycholoog, en hun contactpersoon bij Partena Ziekenfonds: "Het is echt hartverwarmend om te zien dat die mensen je vanuit hun professionele bekommernis willen en kunnen helpen op zo'n moeilijk moment." 

Positief blijven

Tine verwacht nog veel van het leven: "We zouden graag samen een bijzondere reis maken… Samen genieten van een trip met de mobilhome." En Thomas? Die wil vechten, zodat hij weer helemaal geneest.

Ik wil vechten om helemaal te genezen. En ik hoop dat er een oplossing gevonden wordt voor al die ziektes. Zodat anderen na mij niet meer zo ziek hoeven te zijn.
Thomas

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.