Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.
 
Het verhaal van Pilar

Onderschat proces

Eerst koos Pilar voor preventieve screening om de 3 maanden. Maar omdat de onzekerheid telkens opnieuw zo zwaar woog, koos ze uiteindelijk voor preventieve amputatie. Pilar was toen 25: "Ik ging dat wel even doen en dan zou ik verder gaan met mijn leven. Maar uiteindelijk duurde het amputatie- en reconstructieproces 1,5 jaar. Ik dacht in het begin niet dat ik een stuk van mijn vrouwelijkheid zou moeten opgeven, maar 7 operaties verder was ik daar toch niet meer zo zeker van."

            

 

Het was een periode waarin Pilar het gevoel had dat haar lichaam even niet meer van haar was: "Omdat dat de beste keuze was op het moment, koos ik eerst voor implantaten. Maar na een tijd kreeg ik afstotingsverschijnselen. Een dure reconstructie met eigen weefsel was toen nog de enige optie. Hoewel ik er aanvankelijk geen zin in had dat haar borsten opnieuw zouden veranderen, ben ik nu heel tevreden: mijn borsten voelen weer zacht en warm. Ze zijn opnieuw van mij.’

Opnieuw beginnen

Toch heeft het hele proces zijn sporen nagelaten. En niet alleen fysiek. Na haar eigen preventieve borstamputatie schoolde Pilar zich om tot oncologisch massagetherapeute. In haar praktijk De Cocon in hartje Brugge behandelt ze mensen met eenzelfde of een soortgelijk verhaal : "Het is mijn manier om iets waardevols toe te voegen aan hun herstelproces. Meestal hoef ik mijn verhaal zelfs niet te vertellen, mijn patiënten voelen zonder woorden dat ik hen begrijp."

Dat begrip is precies wat Pilar tijdens haar behandeling ook verwachtte, en kreeg, van Partena Ziekenfonds: "Ze hebben echt alles voor mij gedaan wat mogelijk was binnen de wetgeving. De mensen leefden mee met mijn verhaal en er was een heldere communicatie. Ze hadden echt met mij te doen."

Wat verwacht jij van Partena Ziekenfonds?

Iedereen verwacht iets anders van het leven, iedereen verwacht iets anders van zijn ziekenfonds. Heb jij al stilgestaan bij de keuze van je ziekenfonds? Kiezen voor een ziekenfonds dat past bij jouw leven, kan voor jou een groot verschil maken. Download onze gratis infogids en ontdek hoe je een ziekenfonds kiest dat bij je past. 

Wil je graag persoonlijk advies over onze terugbetalingen en diensten? Plan dan nu je afspraak met één van onze klantenadviseurs op kantoor of via videogesprek. Maak een afspraak via onze afsprakenmodule. 

Ebook kies je ziekenfonds

Wat verwacht jij van je ziekenfonds? En hoe kies je het ziekenfonds dat het beste bij je past? Download het gratis ebook.

Maak een afspraak

Heb je een vraag of zoek je persoonlijk advies? Maak een afspraak met een klantenadviseur voor een gesprek op kantoor of via video. 

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.