Het verhaal van Liesbeth

Als je Liesbeth met haar dochter en zoontje op schoot ziet zitten, zou je niet vermoeden dat ze ziek is. ‘Maar je hersenen, dat is iets complex. MS is een zenuwziekte, en geen spierziekte zoals de meeste mensen denken. Mijn lichaam schakelt als het ware zichzelf uit.’
 
Het verhaal van Liesbeth

66% invalide

Hoewel het nieuws van de ziekte destijds insloeg als een bom, had Liesbeth er de eerste jaren weinig last van. De geboorte van haar dochtertje Emma in 2006 bracht daar verandering in: "Ik kreeg opeens een zware opstoot. Daardoor heb ik nu veel minder kracht in mijn onderbenen, verlies ik vaak mijn evenwicht en ben ik heel vaak moe." 

Na de zware opstoot werd Liesbeth 66% invalide verklaard. Daardoor ging ze van een fulltime naar een parttime job: "Dat was nodig omdat ik veel moet rusten. Maar als je veel meer thuis bent, heb je ineens ook minder sociaal contact. Dat vind ik wel jammer. "

                     

Vroeger kon ik alles, nu moet ik wikken en wegen. Ik moet naar mijn lichaam luisteren.
Liesbeth

Positief blijven

"Vroeger kon ik alles, nu moet ik wikken en wegen. Sommige dagen gaat het ça va, andere dagen voelt het echt damn. We proberen maar 1 ding meer te plannen op een dag. Dat kan niet meer anders. Ik moet naar mijn lichaam luisteren."

Toch wil Liesbeth positief blijven: "Ik probeer zoveel mogelijk te trainen, te oefenen, te rusten. Ik zou graag simpele dingen weer kunnen: gaan wandelen met de kindjes, alleen gaan zwemmen, mijn zoontje leren fietsen. Kortom: iets actiever zijn, iets meer buiten komen. En ik wil blijven werken, zodat ik iets kan blijven betekenen. Als je er zelf in gelooft dan moet dat toch lukken?"

Steun en toeverlaat

Om haar vrijheid te behouden hoopt Liesbeth dat ze haar wagen kan blijven gebruiken: "Mij in een rolstoel moeten verplaatsen, dat is mijn ergste nachtmerrie. Dat wil ik echt nog niet. Mijn stok is nu mijn beste vriend."

Net als haar ziekenfonds: "Elke maand moet ik een baxter krijgen die wel 1600 euro kost … dan mag je van geluk spreken dat je een hospitalisatieverzekering hebt." Maar ook menselijk heeft Liesbeth veel steun aan Partena Ziekenfonds: "Het doet mij altijd goed omerover te kunnen over praten. Ik heb daar al zitten wenen op weg van of naar het ziekenhuis, om dan later weer opgelucht terug naar huis te rijden. Af en toe een luisterend oor doet evenveel deugd als die andullatiematras."

Ik zou graag simpele dingen weer kunnen: wandelen, zwemmen of fietsen met de kindjes. En ik wil blijven werken, zodat ik iets kan blijven betekenen. Als je er zelf in gelooft, moet dat lukken.
Liesbeth

Lees ook

14 november 2019

Eén vals voorschrift om de drie dagen

Op een jaar tijd zijn maar liefst 107 vervalste voorschriften voor geneesmiddelen opgedoken. Dat blijkt uit de gegevens van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), waarover De Standaard bericht.