NieuwsZiek
20 maart 2017

deel

Herstel na dagbehandeling in het ziekenhuis kan beter

Slechts 17% van de patiënten is 4 dagen na een dagbehandeling in het ziekenhuis goed hersteld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het Maastricht UMC+.

Vaak slecht herstel na dagbehandeling

Kijkoperatie aan de knie, schouderoperatie, verwijdering van de galblaas, …: het zijn ingrepen die tegenwoordig plaatsvinden via een dagbehandeling. De dag van de ingreep keert de patiënt dus al huiswaarts, zonder ziekenhuisovernachting. Het voordeel is dat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen herstellen, maar in de praktijk blijkt dit herstel heel vaak tegen te vallen. De onderzoekers onderzochten meer dan 1.000 patiënten die verschillende ingrepen ondergingen via een dagbehandeling. Wat bleek? Slechts 17% van de patiënten was 4 dagen later goed hersteld. 

Goede voorlichting is essentieel

De onderzoekers pleiten voor een betere opvolging en een goede voorlichting van deze patiënten. Want bijna 1 op de 3 nam de pijnstillende medicatie niet zoals het hoort. “Je kan die mensen beter opvolgen door meer contactmomenten in te plannen of hulpmiddelen bieden om het slikken van pijnmedicatie te verbeteren”, klinkt het.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Maastricht UMC+.

Artikel tags:

Lees ook

Ik verwacht dat mijn hele gezin op elk moment even goed verzekerd is

Als je via je job mensen ziet die geldproblemen krijgen wegens ziekte, dan weet je dat je best goed verzekerd bent. Dankzij Hospitalia Continuïteit blijven Ilse en haar man levenslang betaalbaar verzekerd tegen ziekenhuiskosten, ook bij een jobwissel, en na hun pensioen. En hun kinderen stapten voordelig over op Hospitalia Medium toen ze op eigen benen gingen staan.