Nieuws Ziek
20 maart 2017

deel

Herstel na dagbehandeling in het ziekenhuis kan beter

Slechts 17% van de patiënten is 4 dagen na een dagbehandeling in het ziekenhuis goed hersteld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het Maastricht UMC+.

Vaak slecht herstel na dagbehandeling

Kijkoperatie aan de knie, schouderoperatie, verwijdering van de galblaas, …: het zijn ingrepen die tegenwoordig plaatsvinden via een dagbehandeling. De dag van de ingreep keert de patiënt dus al huiswaarts, zonder ziekenhuisovernachting. Het voordeel is dat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen herstellen, maar in de praktijk blijkt dit herstel heel vaak tegen te vallen. De onderzoekers onderzochten meer dan 1.000 patiënten die verschillende ingrepen ondergingen via een dagbehandeling. Wat bleek? Slechts 17% van de patiënten was 4 dagen later goed hersteld. 

Goede voorlichting is essentieel

De onderzoekers pleiten voor een betere opvolging en een goede voorlichting van deze patiënten. Want bijna 1 op de 3 nam de pijnstillende medicatie niet zoals het hoort. “Je kan die mensen beter opvolgen door meer contactmomenten in te plannen of hulpmiddelen bieden om het slikken van pijnmedicatie te verbeteren”, klinkt het.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Maastricht UMC+.

Artikel tags:

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.