NieuwsZiek
20 maart 2017

deel

Herstel na dagbehandeling in het ziekenhuis kan beter

Slechts 17% van de patiënten is 4 dagen na een dagbehandeling in het ziekenhuis goed hersteld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het Maastricht UMC+.

Vaak slecht herstel na dagbehandeling

Kijkoperatie aan de knie, schouderoperatie, verwijdering van de galblaas, …: het zijn ingrepen die tegenwoordig plaatsvinden via een dagbehandeling. De dag van de ingreep keert de patiënt dus al huiswaarts, zonder ziekenhuisovernachting. Het voordeel is dat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen herstellen, maar in de praktijk blijkt dit herstel heel vaak tegen te vallen. De onderzoekers onderzochten meer dan 1.000 patiënten die verschillende ingrepen ondergingen via een dagbehandeling. Wat bleek? Slechts 17% van de patiënten was 4 dagen later goed hersteld. 

Goede voorlichting is essentieel

De onderzoekers pleiten voor een betere opvolging en een goede voorlichting van deze patiënten. Want bijna 1 op de 3 nam de pijnstillende medicatie niet zoals het hoort. “Je kan die mensen beter opvolgen door meer contactmomenten in te plannen of hulpmiddelen bieden om het slikken van pijnmedicatie te verbeteren”, klinkt het.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Maastricht UMC+.

Artikel tags:

Lees ook

Opinie: Waarom wij ervoor kiezen om wel campagne te voeren

Een reclamecampagne in volle coronacrisis roept vragen op. Gaan we iemand kwetsen? Geven we het idee dat we alleen maar willen verdienen aan de grootste gezondheidscrisis in tijden? Maar we hebben wel 3 nieuwe hospitalisatieverzekeringen uitgewerkt. Verdienen onze klanten het niet om te horen hoe wij hen op een betaalbare manier kunnen beschermen? 
Ariane Collard
Head of marketing and customer experience
10 maart 2020

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).