NieuwsZiek
13 november 2019

deel

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november wil de organisatie de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 

Veel patiënten, maar weinig kennis

Om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose ‘diabetes’ te horen. Het aantal patiënten blijft fors toenemen, maar dat geldt niet voor onze kennis over de ziekte. Gemiddeld haalt de Vlaming maar 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes. Iemand met diabetes in de naaste omgeving hebben, verandert maar weinig aan die score. Met 5,4 op 10 is de score van die mensen niet veel beter dan het gemiddelde. Zo weten 3 op de 10 Vlamingen niet wat diabetes precies inhoudt en 5 op de 10 kennen het verschil niet tussen diabetes type 1 en type 2.

Test je kennis

Wil je zelf je kennis over diabetes testen? Dat kan vanaf 14 november (Wereld Diabetes Dag) op de Diabetes Mythe Meter. Met deze tool wil de Diabetes Liga de meest hardnekkige mythes over de chronische ziekte de wereld uit helpen. 

Meer info

Ontdek de Diabetes Mythe Meter op www.diabetes.be.

Reken op Partena Ziekenfonds

Een correcte behandeling helpt de gevolgen van deze ziekte in te dijken. En dankzij preventieve onderzoeken kan men diabetes vroegtijdig opsporen en heel wat problemen voorkomen.

Ontdek de tegemoetkomingen van Partena Ziekenfonds.

Artikel tags:

Lees ook

17 februari 2019

Amputaties bij diabetici met een derde gedaald op 10 jaar

Amputaties van de volledige voet gebeurden 10 jaar geleden 7 keer meer bij mensen met diabetes dan bij de algemene bevolking. Sindsdien is dat aantal operaties gelukkig gedaald met een derde. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA)!