Nieuws Ziek
22 januari 2021

deel

Griepvaccin 2020-2021: nu ook voor niet-prioritaire groepen

Omwille van het beperkt aantal beschikbare griepvaccins, was er eind oktober beslist om voorrang te geven aan prioritaire risicodoelgroepen om zich te laten vaccineren. Nu mogen er ook terug vaccins afgeleverd worden aan niet-risico personen.
Voor de vaccinatie voor de seizoensgriep 2020-2021 werd in een eerste fase absolute prioriteit gegeven aan mensen die het risico lopen op complicaties, zoals mensen in instellingen, mensen met een chronische longziekte, immuunziekten, mensen vanaf 65 jaar, zwangere vrouwen, ... Ook personen die samenwonen met een risicopatiënt, kinderen jonger dan 6 maanden of personen die in de gezondheidssector werken, kregen voorrang. 

Intussen hebben die mensen hun vaccin gekregen en er blijft nog een beperkte voorraad vaccins ter beschikking is. Daarom heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist dat de griepvaccins nu beschikbaar zijn voor iedereen, maar wel met voorkeur voor 50-plussers en mensen met een essentieel beroep. 

Een griepvaccinatie is zinvol, zolang de grieppiek niet is bereikt. 10 à 15 dagen na de prik ben je al beschermd tegen het griepvirus. 

Meer info vind je hier.
 

Artikel tags: