Nieuws Ziek
09 oktober 2020

deel

Griepvaccin voor 50-plussers mogelijk zonder voorschrift

Ben je 50 jaar of ouder? Sinds 5 oktober 2020 kan je bij de apotheker jouw griepvaccin afhalen zonder een voorschrift van de dokter.

Griepvaccins worden terugbetaald in cat. B, in het kader van de vaccinatiecampagne tegen griep 2020-2021. Sinds 1 oktober werd de terugbetaling uitgebreid naar alle groepen die in het kader van de Covid-19-pandemie worden beschouwd als risicogroep, op aanraden van de Hoge Gezondheidsraad. 

Voor 2020 is er daarnaast ook een uitzonderlijke andere maatregel voorzien: personen van 50 jaar en ouder hebben de mogelijkheid om hun griepvaccin af te halen bij de apotheker, ook indien ze voor hun vaccin nog geen voorschrift hebben van een arts. De apotheker kan in dat geval zelf een voorschrift maken en je het vaccin afleveren. Het toedienen van het vaccin daarentegen blijft wel de verantwoordelijkheid van de arts.

Voorwaarden

  • de aflevering gebeurt in de open officina (deze maatregel is dus niet geldig in de ziekenhuisapotheek)
  • de apotheker volgt een vastgelegd protocol (hij verifieert o.a. de leeftijd, gaat na of er geen bekende en gevaarlijke allergieën zijn en informeert over hoe het vaccin te bewaren) 
  • de apotheker registreert de aflevering van het griepvaccin zodat de informatie beschikbaar is in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt

Je betaalt enkel het remgeld voor het vaccin.  

Voordelen

Ben je boven de 50, dan ontvangt je je vaccin niet alleen sneller maar de maatregel  vermindert ook de werklast van je dokter. Zo kan hij/zij meer tijd spenderen aan het verderzetten van andere behandelingen en vermijden dat noodzakelijke zorg wordt uitgesteld.

NB: Behoor je tot een risicogroep maar ben je nog geen 50 jaar? Dan heb je een voorschrift van je (huis)arts nodig voor u naar de apotheker gaat. Je kan wel prioritair je vaccin afhalen. Maak een afspraak met je (huis)arts om het griepvaccin toe te dienen.

Ter herinnering: het aantal griepvaccins is beperkt. Daarom heeft de overheid 2 fasen voorzien voor wat betreft het beschikbaar stellen van de vaccins. In een eerste fase zullen de vaccins enkel afgeleverd worden aan de prioritaire doelgroepen. In een 2de fase (afhankelijk van het aantal vaccins dat nog beschikbaar is) zal de aflevering ook kunnen gebeuren voor de rest van de bevolking.

Meer info

Surf naar de site van het RIZIV

Neem ook een kijkje op de site van het FAGG.

Partena Ziekenfonds betaalt vaccins terug

Als lid van Partena Ziekenfonds krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling van 100% per vaccinatie, tot 25 euro per jaar. Bekijk hoe je van dit voordeel geniet.

Artikel tags:

Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)

19 november 2021

Je hebt een loopneus, bent moe, hoest. Moet je je laten testen?

De herfst en koude temperaturen luiden de terugkeer van verkoudheden in. Maar is het gewoon een zware verkoudheid of is het COVID-19? Moet je je laten testen of niet? Misschien hoef je je dokter niet te storen: voer online een evaluatie uit en krijg zo nodig een code voor een PCR-test.
17 november 2021

Ook tijdens pandemie gebruikten we te veel antibiotica

Naar aanleiding van de “World Antimicrobial Awareness Week” (Internationale week voor Verstandig gebruik van Antibiotica), wordt er wereldwijd aandacht besteed aan het belang van een correct gebruik van antibiotica, om zo resistentie te voorkomen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen de evolutie van het antibioticagebruik van hun leden onder de loep. Daaruit blijkt onder meer dat het antibioticagebruik werd beïnvloed door de pandemie.