Nieuws Ziek
05 november 2020

deel

Griepvaccin: kwetsbaarste personen prioriteit

Het griepvaccin zou dit jaar in twee fases worden afgeleverd. Tijdens de eerste fase kregen onder andere risicogroepen en personen die werken in de gezondheidssector voorrang. Er is beslist dat de tweede fase, die gericht was op de rest van de bevolking en die op 15 november van start zou gaan, wordt geannuleerd.

Wat betekent dit concreet?

Er wordt prioriteit gegeven aan de vaccinatie van de prioritaire risicodoelgroepen. Binnen een maand zal de vaccinatiegraad van deze prioritaire risicodoelgroep geëvalueerd worden. Onder de categorie van prioritaire risicodoelgroep vallen volgende personen:

  • personen met een risico op complicaties (vb. zwangere vrouwen, mensen met immuunziekten, oudere mensen boven de 65 jaar,…)
  • personen die onder hetzelfde dak wonen als personen met risico op complicaties
  • personen die onder hetzelfde dak wonen als kinderen jonger dan 6 maanden
  • personen die werken in de gezondheidssector

Dan wordt de beschikbaarheid van de vaccins bekeken voor het vaccineren van de personen van de leeftijd van 50 tot 65 jaar die geen chronische ziekte hebben, niet werkzaam zijn in de gezondheidssector en die niet samenwonen met een chronisch zieke of met personen vanaf 65 jaar. Tot dan worden geen vaccins verstrekt aan deze doelgroep.

De tweede fase, die gericht was op de rest van de bevolking en die op 15 november van start zou gaan, wordt geannuleerd.

Waarom deze beslissing?

Uit een onderzoek bij alle apotheken blijkt dat de vraag naar vaccins voor mensen uit prioritaire doelgroepen sterk is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Aangezien het aantal vaccins beperkt is, zullen de resterende vaccins dan ook nodig zijn om aan de behoeften van die doelgroepen te voldoen.

Vaccinatie van deze prioritaire doelgroep is belangrijk. Zij lopen namelijk het grootste risico om zorg in het ziekenhuis nodig te hebben. Gezonde mensen worden minder snel ernstig ziek door griep.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het FAGG

Artikel tags:

Lees ook

Thee met honing of een dokterbezoek?

Ren jij snel naar de huisarts als je je niet goed voelt, of geef je je lichaam de tijd om zichzelf te genezen? Want dat laatste is best mogelijk bij bepaalde ongemakken. “Het wordt tijd dat we weer wat meer naar ons lichaam luisteren”, vindt dokter Linde Tilley, huisarts in Gent.
24 september 2021

Zorgkassen vragen indexatie zorgbudget

De Vlaamse zorgkassen vieren hun twintigste verjaardag. Op 1 oktober 2001 werd de Vlaamse zorgverzekering opgericht. Die voorzag in een vergoeding van maximaal 125 euro voor mensen die thuis veel zorg nodig hadden. Twintig jaar later is dat bedrag met nauwelijks 5 euro toegenomen. 
23 september 2021

Gezondheidszorgen werden uitgesteld tijdens de pandemie

COVID-19 heeft een grote invloed gehad op ons gezondheidszorgsysteem. En de impact van de pandemie zou de dramatische directe tol wel eens kunnen overtreffen. De laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen geeft ons een beeld van die invloed, met behulp van de gegevens over de terugbetaling van geneeskundige verzorging en het gebruik van geneesmiddelen door personen met een chronische aandoening.