NieuwsZiek
08 december 2020

deel

Gezond leven: een duwtje in de rug nodig van de overheid

Je hoort het wel vaker: je moet gezonder gaan leven en daar moet je zelf je best voor doen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven laat in een open brief weten dat de burger duwtjes in de rug nodig heeft en dat de overheid die kan geven. Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen ondertekenden deze boodschap. 

Enkele fragmenten uit de open brief

“Vooral voor mensen die kampen met overgewicht en obesitas, of chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en ademhalingsproblemen blijkt het coronavirus weinig genade te hebben. Dat is een bikkelharde realiteit. Zeker als je weet dat een gezonde levensstijl minstens 80% van hart- en vaatziekten en diabetes type 2, en 40% van de kankers kan voorkomen.”

“Kiezen voor een gezonde levensstijl kan enkel als, in de huidige context, álle betrokken actoren inspanningen doen en de verschillende ministers van Volksgezondheid de leiding krijgen én opnemen. Strikt genomen zitten de bevoegdheden voor preventieve gezondheid en promotie van een gezonde leefstijl op het niveau van de gemeenschappen. Toch zijn er ook duidelijke raakvlakken met het federale niveau."

“En toch gaat nog geen 2,2% van het Belgische budget voor gezondheidszorg naar preventie. Minder dan het EU-gemiddelde van 3,1%. Dit terwijl onderzoek aantoont dat investeren in preventie kostenbesparend werkt en zich meer dan terugverdient. Interventies op nationaal niveau die bijdragen aan een gezondere omgeving bieden de grootste kansen. Waar wachten we dan nog op?”

Lees hier de volledige open brief.

Artikel tags:

Lees ook

05 januari 2021

1 op de 4 arbeidsongeschikte mensen zit thuis door psychosociale aandoening

1 op de 4 hoofddiagnoses bij de start van een arbeidsongeschiktheid betreft een psychosociale aandoening. Dat toont de nieuwste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Uit diezelfde resultaten blijkt ook dat vooral een vrouwelijke bediende intreedt in arbeidsongeschiktheid omwille van burn-out, depressie of angststoornis.
04 januari 2021

Wanneer worden de uitkeringen betaald?

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.
10 december 2020

Raadpleeg je gezondheidsgegevens online

Dankzij de site www.mijngezondheid.be krijg je online een handig overzicht van verschillende gegevens over je gezondheid. Dit online gezondheidsportaal wordt ook wel ‘Personal Health Viewer’ genoemd.