Nieuws Ziek
08 december 2020

deel

Gezond leven: een duwtje in de rug nodig van de overheid

Je hoort het wel vaker: je moet gezonder gaan leven en daar moet je zelf je best voor doen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven laat in een open brief weten dat de burger duwtjes in de rug nodig heeft en dat de overheid die kan geven. Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen ondertekenden deze boodschap. 

Enkele fragmenten uit de open brief

“Vooral voor mensen die kampen met overgewicht en obesitas, of chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en ademhalingsproblemen blijkt het coronavirus weinig genade te hebben. Dat is een bikkelharde realiteit. Zeker als je weet dat een gezonde levensstijl minstens 80% van hart- en vaatziekten en diabetes type 2, en 40% van de kankers kan voorkomen.”

“Kiezen voor een gezonde levensstijl kan enkel als, in de huidige context, álle betrokken actoren inspanningen doen en de verschillende ministers van Volksgezondheid de leiding krijgen én opnemen. Strikt genomen zitten de bevoegdheden voor preventieve gezondheid en promotie van een gezonde leefstijl op het niveau van de gemeenschappen. Toch zijn er ook duidelijke raakvlakken met het federale niveau."

“En toch gaat nog geen 2,2% van het Belgische budget voor gezondheidszorg naar preventie. Minder dan het EU-gemiddelde van 3,1%. Dit terwijl onderzoek aantoont dat investeren in preventie kostenbesparend werkt en zich meer dan terugverdient. Interventies op nationaal niveau die bijdragen aan een gezondere omgeving bieden de grootste kansen. Waar wachten we dan nog op?”

Lees hier de volledige open brief.

Artikel tags:

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.