Nieuws Ziek
15 september 2021

deel

Geen papieren voorschrift meer nodig bij apotheker

Vanaf nu kun je met je smartphone of eID je geneesmiddelen ophalen bij de apotheker dankzij de digitalisering van de voorschriften voor alle zorgverleners.

Altijd online te raadplegen

Vanaf 15 september kun je ervoor kiezen om je voorschriften voor je geneesmiddelen enkel digitaal te ontvangen.

Met de digitalisering van je voorschriften heb je zelf meer controle. Je kunt openstaande voorschriften (digitaal) beheren. Je hebt een beter overzicht op alle informatie, waaronder het digitaal medicatieschema. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je geneesmiddelen te reserveren bij een apotheek naar keuze. Bovendien kan je digitale voorschriften ook niet kwijtraken, omdat ze altijd online te raadplegen zijn.

Heb je nog dringend een voorschrift nodig en geraak je niet fysiek bij je arts? Dan kan hij je ook uit de nood helpen door een voorschrift digitaal aan jouw dossier toe te voegen.

Ook interessant voor zorgverleners

Het gebruik van digitale voorschriften biedt ook voordelen voor zorgverleners. Door hun administratie te digitaliseren en efficiënter te organiseren, kunnen zij meer tijd en aandacht besteden voor zorg en advies.
Het is ook eenvoudiger voor je behandelende zorgverleners om een digitaal overzicht te hebben van de geneesmiddelen die je nodig hebt. Zo is je medicatieschema ook steeds bijgewerkt.

Sinds 1 januari 2020 is elektronisch voorschrijven verplicht: dat betekent dat de arts de informatie voor jouw voorschrift elektronisch doorstuurt naar de apotheker.

Hoe werkt het?

Je kunt het elektronisch voorschrift raadplegen op je smartphone, via verschillende apps of webapplicaties zoals mijngezondheid.be. Maar ook op je eID staat het voorschrift te lezen. Toon dus aan je apotheker het voorschrift op je smartphone of laat je eID scannen. De apotheker krijgt zo toegang tot alle openstaande voorschriften. 

Gebruik je toch nog liever een papieren voorschrift? Geen probleem. Je zorgverlener zal je informeren over de mogelijkheden en jou de keuze geven of je een digitaal voorschrift wenst of niet. 

Meer info

 

Lees ook

Thee met honing of een dokterbezoek?

Ren jij snel naar de huisarts als je je niet goed voelt, of geef je je lichaam de tijd om zichzelf te genezen? Want dat laatste is best mogelijk bij bepaalde ongemakken. “Het wordt tijd dat we weer wat meer naar ons lichaam luisteren”, vindt dokter Linde Tilley, huisarts in Gent.
24 september 2021

Zorgkassen vragen indexatie zorgbudget

De Vlaamse zorgkassen vieren hun twintigste verjaardag. Op 1 oktober 2001 werd de Vlaamse zorgverzekering opgericht. Die voorzag in een vergoeding van maximaal 125 euro voor mensen die thuis veel zorg nodig hadden. Twintig jaar later is dat bedrag met nauwelijks 5 euro toegenomen. 
23 september 2021

Gezondheidszorgen werden uitgesteld tijdens de pandemie

COVID-19 heeft een grote invloed gehad op ons gezondheidszorgsysteem. En de impact van de pandemie zou de dramatische directe tol wel eens kunnen overtreffen. De laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen geeft ons een beeld van die invloed, met behulp van de gegevens over de terugbetaling van geneeskundige verzorging en het gebruik van geneesmiddelen door personen met een chronische aandoening.