Ga je verkoudheid te lijf met deze tips

Iedereen krijgt minstens één keer per jaar te maken met een vervelende verkoudheid. Het kruipt in je kleren en je krijgt het niet altijd makkelijk afgeschud. Wij zetten in deze blogpost een aantal tips op een rijtje om je verkoudheid sneller te doen stoppen.
Ga je verkoudheid te lijf met deze tips

Wat is een verkoudheid?

Hoesten? Hoofdpijn? Snotteren? Koorts? Keelpijn? Verstopte neus? Er heerst soms nogal wat verwarring over wat een verkoudheid nu precies is. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in je neus, de bijholten (boven en naast de neus) en je keel. Het slijmvlies gaat door die ontsteking heel wat slijm of snot produceren. Je moet niezen, je neus raakt verstopt en er ontstaat irritatie in je keel met keelpijn en hoestprikkels tot gevolg. Kinderen kunnen lichte koorts vertonen, bij volwassenen is dit bijna nooit het geval. 

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er bestaan meer dan tweehonderd virusstammen die een verkoudheid kunnen triggeren. Het hoeft dus niet te verbazen dat we om de haverklap een verkoudheid beet hebben. Zeker als je weet dat deze virussen erg makkelijk overgedragen worden, via het geven van een hand of als iemand niest in dezelfde ruimte. 

Tips om je verkoudheid te genezen

De eerste stelregel is duidelijk: aangezien een verkoudheid veroorzaakt wordt door een virus zullen antibiotica (tegen bacteriën) je geen meter vooruithelpen. Er bestaat geen paardenmiddel tegen verkoudheid, maar met de volgende tips kun je de duurtijd aanzienlijk inkorten én de symptomen verlichten. 

 • Voldoende drinken
  Het is van groot belang om goed gehydrateerd te zijn. Drink voldoende water en laat koffie/zwarte thee/alcohol achterwege, deze drie dranken hebben een vochtafdrijvend effect. Iets wat je nu kunt missen als kiespijn. Hydrateren zorgt voor een goede werking van het lymfestelsel dat de strijd aangaat met virussen.

  Bovendien kun je keelpijn verzachten door te drinken. Een deugddoende thee met een kleine hoeveelheid honing - de honing pas toevoegen als de thee lichtjes afgekoeld is - zal het geïrriteerde gevoel in je keel wat tegengaan. Honing is bovendien één van grootmoeders tips om verkoudheid te genezen, het goedje wordt al eeuwenlang geroemd om zijn geneeskrachtige waarde. 

 • Hou het schoon
  De virussen die verkoudheden veroorzaken verspreiden zich makkelijk en razendsnel. Zeker tijdens je verkoudheid is het belangrijk om dus aandacht te hebben voor hygiëne, want het is mogelijk om jezelf en de anderen in je omgeving opnieuw te besmetten. Was daarom regelmatig je handen en vermijd het herhaaldelijk gebruik van dezelfde zakdoek. Probeer ook met je handen niet te veel aan je ogen, neus of mond te komen. 
 • Vergeet niet te rusten
  “Het is maar een verkoudheid hoor!” Hoewel het misschien geen griepje is, kun je toch serieus van slag zijn bij een stevige verkoudheid. Probeer dus voldoende te rusten en kruip op tijd in je bed. Zo geef je je lijf de kans om het virus te bestrijden. 
 • Goed ventileren
  Als je opnieuw gezond wilt worden, is het belangrijk dat de lucht die je inademt ook gezond is. Als je de hele dag thuis blijft, zonder de ramen eens goed open te zetten, zal er van dat herstel weinig in huis komen. Laat de gezonde buitenlucht dus maar binnenstromen. Niet te pips? Trek even je schoenen en een warme jas aan en haal buiten een frisse neus. 

  Droge lucht zal je slijmvliezen uitdrogen. Maken ze in je werkomgeving gebruik van airco- en verwarmingssystemen met droge lucht tot gevolg? Een luchtbevochtiger kan hier wonderen doen. Ben je zelf een roker of rookt iemand in je gezin? De rook zal voor extra irritatie van je slijmvliezen zorgen waardoor de duur van je verkoudheid  kan toenemen. 

 • Stomen en zoutoplossingen
  Zoals je hierboven al kon lezen, is droge lucht een echte boosdoener. Stomen, met een handdoek over je hoofd boven een stomende pot water hangen, zal de slijmen losmaken en zorgen voor een makkelijkere neusademhaling. Gebruik hiervoor geen druppeltjes menthol (of andere toevoegingen), want dat zorgt net voor meer irritatie van je slijmvliezen.

  In de apotheek kun je ook zoutoplossingen bekomen om je neus mee te spoelen. In tegenstelling tot andere neussprays die een ontzwellende werking hebben, werken deze niet verslavend. Je kunt ook thuis je eigen zoutoplossing maken met een ‘Neti Pot’. Dit is een soort van kannetje dat je vult met lauw water en zout. Je giet de oplossing in het ene neusgat en laat het doorstromen naar de andere kant. 

En hoewel je het waarschijnlijk erg graag zou willen, is het onmogelijk om een verkoudheid te genezen in 1 dag. Een verkoudheid kan een zevental dagen duren. Als je de bovenstaande tips goed opvolgt, kun je de duurtijd makkelijk met twee dagen inkorten. 

Artikel tags:

Lees ook

22 juni 2020

Gebruikt jouw huisarts al eAttest?

Minder administratieve rompslomp, een snellere terugbetaling… eAttest en eFact bieden heel wat voordelen. En niet enkel voor jou, maar ook voor je huisarts. Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat ook steeds meer huisartsen overtuigd geraken van elektronisch voorschrijven. Doet jouw dokter ook al mee?

Allergieën onder de loep

Daar heb je ze weer: de berkenpollen, de kat of, nog een pak kleiner (én venijniger), de huisstofmijten! Laten ze je snotteren en niezen? Bezorgen ze je een kriebelende keel, tranende ogen of een jeukende huid? Je bent lang niet de enige... Meer en meer Belgen krijgen het aan de stok met allergieën. We zetten graag enkele feiten op een rij en bezorgen je een paar bijzondere wist-je-datjes.