Nieuws Ziek
09 oktober 2018

deel

Fibricheck goedgekeurd door Amerikaanse FDA

De Amerikaanse FDA, de Amerikaanse waakhond voor onder meer medische toepassingen en producten, geeft Fibricheck de toestemming om op de Amerikaanse markt verkocht te worden. FibriCheck wordt daarmee ook de eerste app voor hartritmestoornissen die verkocht mag worden in de VS.  

Gebruiksvriendelijke app die levens kan redden 

FibriCheck werd vier jaar geleden opgericht. Sinds de goedkeuring door de Europese farmawaakhond eind 2016 hebben al meer dan 1.000 dokters de app voorgeschreven. Eens de goedkeuring er is, kun je de app downloaden met een login die je krijgt via je (huis)arts.

De app is bovendien erg gebruiksvriendelijk: Je hoeft enkel je vinger 60 seconden lang op de camera van je smartphone plaatsen. Na elke meting wordt de gebruiker gevraagd hoe hij zich voelt en of er bepaalde symptomen zijn. Daarna worden de resultaten van de meting via een beveiligd kanaal doorgestuurd naar de huisarts. 

Voorkamerfibrillatie

Hartritmestoornissen, met als meest voorkomende voorkamerfibrillatie, zijn verantwoordelijk voor 20 procent van alle beroertes. Meer dan 10 miljoen mensen in Europa lijden aan atriumfibrilleren, wat kan leiden tot hartfalen, nierproblemen en hartziekten. Een van de eerste symptomen is vaak een beroerte.

75 procent van deze beroertes kan voorkomen worden door een tijdige screening en actieve follow-up. Het hoofddoel van de app is daarom het detecteren van voorkamerfibrillatie, een hartstoornis die een op vier mensen boven 40 jaar kan treffen.

EIT Health Venture Award

Maar dat is niet alles. Zo mocht Fibricheck recent nog de EIT Health Venture Award in ontvangst nemen. Het European Institute for Innovation and Technology (in) Health wil onder meer op deze manier ondernemerschap, opleiding en innovatie in de zorg stimuleren, zodat nieuwe producten en services beschikbaar komen voor de Europese burger.

EIT Health is een uniek samenwerkingsverband tussen 140 vooraanstaande partners uit heel Europa en wordt gesteund door de EU. Met deze award is een geldprijs van 50.000 euro verbonden.

Tot 20 euro terugbetaling bij Partena Ziekenfonds

Dit is een voorbeeld van hoe een goed doordachte app een arts kan helpen een accurate diagnose te stellen, en de ziekenzorg betaalbaarder en toegankelijker kan maken. We ondersteunen initiatieven om e-health, arts en patiënt dichter bij elkaar te brengen
Christine Van Daele, directeur gezondheidspromotie van Partena Ziekenfonds.

Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling: tot 20 euro per jaar kun je terugkrijgen voor medische apps zoals deze Fibricheck. 

Meer info 

Lees meer over de terugbetaling van medische apps bij Partena Ziekenfonds.

 

Artikel tags:

Lees ook

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.