Nieuws Ziek
12 februari 2016

deel

Farma-industrie rekent België dure prijzen aan voor kankermedicatie

Farmaceutische firma’s rekenen verschillende landen verschillende prijzen aan voor kankergeneesmiddelen. Sommige landen betalen tot 5 keer meer voor hetzelfde medicijn. Ook België krijgt een gepeperde rekening voorgeschoteld. Dat blijkt uit een studie in The Lancet Oncology.

Prijzen voor 31 geneesmiddelen

In de studie vergelijkt het vakblad de officiële prijzen van 31 kankergeneesmiddelen die recent op de markt verschenen in 18 industrielanden. Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje en Portugal betalen gemiddeld het minst. Zweden, Zwitserland en Duitsland krijgen dan weer de zwaarste factuur. Ook ons land moet diep in de geldbuidel tasten. 

Krachten bundelen met Nederland en Luxemburg

Dat ons land een gepeperde rekening krijgt, is volgens het kabinet van Minister De Block niet zo verwonderlijk. “We zijn een klein land en schaal speelt bij dit soort onderhandelingen een belangrijke rol”, zegt persattaché Tijs Ruysschaert. Om een schaalvergroting te creëren, bundelt ons land de krachten met Nederland en Luxemburg. Voor geneesmiddelen voor zeldzame ziektes is onlangs een akkoord gesloten.

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.