NieuwsZiek
12 februari 2016

deel

Farma-industrie rekent België dure prijzen aan voor kankermedicatie

Farmaceutische firma’s rekenen verschillende landen verschillende prijzen aan voor kankergeneesmiddelen. Sommige landen betalen tot 5 keer meer voor hetzelfde medicijn. Ook België krijgt een gepeperde rekening voorgeschoteld. Dat blijkt uit een studie in The Lancet Oncology.

Prijzen voor 31 geneesmiddelen

In de studie vergelijkt het vakblad de officiële prijzen van 31 kankergeneesmiddelen die recent op de markt verschenen in 18 industrielanden. Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje en Portugal betalen gemiddeld het minst. Zweden, Zwitserland en Duitsland krijgen dan weer de zwaarste factuur. Ook ons land moet diep in de geldbuidel tasten. 

Krachten bundelen met Nederland en Luxemburg

Dat ons land een gepeperde rekening krijgt, is volgens het kabinet van Minister De Block niet zo verwonderlijk. “We zijn een klein land en schaal speelt bij dit soort onderhandelingen een belangrijke rol”, zegt persattaché Tijs Ruysschaert. Om een schaalvergroting te creëren, bundelt ons land de krachten met Nederland en Luxemburg. Voor geneesmiddelen voor zeldzame ziektes is onlangs een akkoord gesloten.

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.