Nieuws Ziek
06 februari 2020

deel

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.
Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Expertise en strenge kwaliteitseisen

Wie aan borstkanker lijdt, verdient de beste medische verzorging. En die krijg je in een erkende borstkliniek. Zo’n borstkliniek is een gespecialiseerd zorgprogramma rond borstkanker in het ziekenhuis. De erkende borstklinieken in ons land moeten voldoen aan strenge normen. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle behandeling door een multidisciplinair team van zorgverleners: oncoloog, chirurg, psycholoog, radiotherapeut, …

Terugbetaling van GEP-test

Wordt een borstkanker vastgesteld in een vroeg stadium? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de zogenaamde Gen Expressie Profilering (GEP)-test. Het gebruik van deze test kan ervoor zorgen dat chemotherapie gerichter kan worden toegediend aan patiënten die er baat bij hebben. Er loopt op dit moment een pilootproject met een tijdelijke tegemoetkoming voor deze test, onder bepaalde voorwaarden. Om een terugbetaling te krijgen voor zo’n GEP-test, moet je je ook laten behandelen in een erkende borstkliniek.

Meer info

Je vindt de erkende borstklinieken terug in deze lijst op de site van de FOD Volksgezondheid (zoek op ‘Coördinerend gespecialiseerd oncologisch zorgprogramma voor borstkanker’).

Ontdek meer over de GEP-test op de site van het RIZIV.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
17 januari 2020

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.