Nieuws Ziek
28 november 2017

deel

Er komt een bevolkingsonderzoek naar diabetes in 2018

De bevolkingsonderzoeken naar kanker ken je al. Maar wist je dat er vanaf volgend jaar ook een bevolkingsonderzoek naar diabetes komt? Op die manier willen Diabetes Liga vzw en de Vlaamse overheid het stijgende aantal diabetici in ons land terugdringen. 

Eenvoudige vragenlijst

Momenteel kampt al 1 op de 12 Belgen met diabetes en tegen 2030 zou het om 1 op de 10 gaan. Om die stijging in te dijken, slaan Diabetes Liga vzw en de Vlaamse overheid nu de handen in elkaar rond een nieuw bevolkingsonderzoek. Het gaat om een eenvoudige vragenlijst met 8 vragen die je risico meten om binnen de 10 jaar diabetes type 2 te krijgen. 

Eerst voldoende coaches

De vragenlijst is al helemaal klaar, maar toch begint het bevolkingsonderzoek pas volgend jaar stap voor stap. Er moeten namelijk eerst per regio voldoende opgeleide gezondheidscoaches zijn die mensen met een hoog risico op diabetes type 2 kunnen begeleiden. Ook een doorverwijzing naar een diëtist of tabakoloog is mogelijk. Wie graag wil weten wat je kunt doen om het risicio op diabetes te verminderen, onze infographic vertelt je meer.

Artikel tags:

Lees ook

04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.
20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.