Deel jij je medische gegevens van je Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

Je herinnert het je misschien nog: vroeger bewaarde je huisarts je medische gegevens op papier. Sommigen deden dat op losse bladen, anderen in een steekkaartenbak. Tegenwoordig wordt je medisch dossier elektronisch bewaard. Er is het elektronisch medisch dossier (EMD), maar ook het globaal medisch dossier (GMD). Wat is het verschil tussen de 2? En wat zijn de voordelen voor jou?
Deel jij je medische gegevens van je Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

Het Elektronisch Medisch Dossier

Wat is het?

Je huisarts bewaart jouw gegevens in een digitaal of elektronisch medisch dossier. Dat is dus het EMD. Het is dus eigenlijk het vroegere papieren dossier dat nu op de computer van je dokter staat.

Wat zijn de voordelen van het Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

  • Overzichtelijk en accuraat
    Je huisarts kan veel makkelijker iets opzoeken in je dossier via de computer. Zo heb je meteen de juiste informatie bij de hand tijdens de consultatie. Er kunnen ook zaken geautomatiseerd worden, zodat je bijvoorbeeld een seintje krijgt als het tijd is om je tetanusvaccin te herhalen. Daarnaast is het ook veel makkelijker om info door te geven aan andere artsen die je raadpleegt, bijvoorbeeld een specialist. Dat gebeurt natuurlijk nooit zonder jouw toestemming.

  • In eigen handen
    Je medisch dossier mag nooit zonder jouw toestemming gedeeld worden. Dus enkel als jij ermee instemt, kunnen artsen en zorgverleners waar je een therapeutische relatie mee hebt, je dossier raadplegen. Jouw toestemming kun je bij je huisarts geven door je identiteitskaart in te lezen, of via de website van de overheid mijngezondheid.be. Daar kun je je toestemming trouwens ook terug intrekken als je wil. Je kan dit regelen via 'Toegangsbeheer' op de homepage.

En het Globaal Medisch dossier (GMD)?

Het Globaal Medisch dossier is eigenlijk een overeenkomst tussen jou en je arts. Als je een GMD afsluit, geef je je huisarts de opdracht om je dossier zorgvuldig te beheren. Door je GMD is je huisarts op de hoogte van je volledige medische geschiedenis, en worden diagnoses en behandelingen beter op jouw noden afgestemd. Jij engageert je ook om zoveel mogelijk dezelfde arts te consulteren.

Ga je naar een groepspraktijk?

Dan kunnen de andere artsen van de groepspraktijk je GMD ook inkijken. Dat maakt het net wat makkelijker om de continuïteit van je verzorging te garanderen.

Lees meer over het GMD in een groepspraktijk. 

Tot 30% meer terugbetaald

Heb jij een globaal medisch dossier? Dan krijg je tot 30% meer terugbetaald voor consultaties bij je huisarts. Het precieze percentage hangt af van de doelgroep waartoe je behoort. Je hoeft niet bij dezelfde huisarts te blijven om van die extra terugbetaling te krijgen. Als je verandert van huisarts, kan je GMD eenvoudig worden overgedragen. 

Lees meer over het GMD