Alles wat je moet weten over het elektronische geneesmiddelenvoorschrift

Sinds 1 januari 2020 is het elektronische geneesmiddelenvoorschrift verplicht. En dat is goed nieuws voor jou, want het biedt alleen maar voordelen. Zo hebben je zorgverleners een correct beeld van je medicatie en je apotheker hoeft niet langer moeilijke handschriften te ontcijferen … En aangezien alles via de beveiligde toepassing Recip-e gebeurt, is vervalsing onmogelijk. We geven je graag nog alle andere belangrijke info mee in onderstaande overzicht.
Alles wat je moet weten over het elektronische geneesmiddelenvoorschrift

Laten we allereerst van start gaan met een uitstekende tip: op mijngezondheid.belgie.be kun je je openstaande voorschriften bekijken én zelfs doorklikken naar de bijsluiters, handig! Je kunt eveneens voorschriÍten die je niet meer nodig hebt, zelÍ uit het systeem verwijderen. Eenmaal je medicatie is afgehaald, verdwijnt het voorschrift uit deze lijst. Goed om te weten is dat ook je apotheker het voorschrift niet meer kan ophalen.

Je bewijs van elektronisch voorschrift verloren? Geen probleem: via dit systeem kun je met je smartphone een duidelijke foto nemen, of de letters en cijfers onder de code noteren. Dat volstaat voor je apotheker om je voorschrift te kunnen ophalen. Vergeet dan zeker je e-lD niet, zodat je apotheker kan controleren of het voorschrift zeker voor jou bestemd is. 

Hoe werkt het elektronische voorschrift?

Je arts of tandarts schrijft tegenwoordig je medicatie via digitale weg voor. Dat gebeurt met een daarvoor voorzien softwarepakket op de computer. De arts geeft in welke medicatie je nodig hebt en ondertekent het voorschrift met de persoonlijke elektronische identiteitskaart (e-lD). Het voorschrift wordt vervolgens naar een beveiligde server verstuurd.

Als patiënt krijg je geen voorschrift meer mee, wél het ‘bewijs van elektronisch voorschrift’. Hierop staat een unieke barcode, alsook een overzicht van wat er werd voorgeschreven. Het is dus meteen ook een geheugensteuntje voor jezelf. Met dit bewijs trek je vervolgens naar je apotheker. Deze scant de code op het bewijs en krijgt zo toegang tot je elektronische voorschrift. 

Hoe lang blijft je voorschrift geldig?

Sinds 1 november is je voorschrift 3 maanden uitvoerbaar. Voorheen kon je met een voorschrift je medicatie eender wanneer gaan afhalen bij je apotheker, zelfs jaren later. Het werd echter slechts terugbetaald als je dit binnen de drie maanden na voorschrijven deed. Dat onderscheid is dus verdwenen.

Artsen kunnen deze termijn zelf verkorten of verlengen (tot maximaal 1 jaar). Op die manier wordt vermeden dat een patiënt de voorgeschreven medicatie pas weken of maanden later gaat halen als zelfbehandeling. De uiterste datum van geldigheid wordt voortaan duidelijk vermeld op het voorschrift of bewijs van voorschrift. Na die datum kan de apotheker het niet meer afleveren. 

Wie mag wel nog voorschrijven?

Artsen die op 1 januari 2020 de leeftijd van 64 jaar hebben bereikt, mogen verder blijven voorschrijven op papier. Ook buiten de praktijk (bv. bij huisbezoeken) zal dit nog op papier gebeuren. De papieren voorschriften die werden opgesteld voor 1 januari 2020 blijven wel (beperkt) geldig.

En niet te vergeten: om een elektronisch voorschrift op te maken, heeft je arts je e-lD nodig. Neem dus altijd je e-lD mee bij een doktersbezoek! Wordt je identiteitskaart vernieuwd? Dan moet je ze opnieuw laten inlezen bij je arts en apotheker.

 

Lees ook

22 juni 2020

Gebruikt jouw huisarts al eAttest?

Minder administratieve rompslomp, een snellere terugbetaling… eAttest en eFact bieden heel wat voordelen. En niet enkel voor jou, maar ook voor je huisarts. Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat ook steeds meer huisartsen overtuigd geraken van elektronisch voorschrijven. Doet jouw dokter ook al mee?

Allergieën onder de loep

Daar heb je ze weer: de berkenpollen, de kat of, nog een pak kleiner (én venijniger), de huisstofmijten! Laten ze je snotteren en niezen? Bezorgen ze je een kriebelende keel, tranende ogen of een jeukende huid? Je bent lang niet de enige... Meer en meer Belgen krijgen het aan de stok met allergieën. We zetten graag enkele feiten op een rij en bezorgen je een paar bijzondere wist-je-datjes.