Nieuws Ziek
13 maart 2019

deel

Een ziekenhuislandschap met netwerken vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 moet ons ziekenhuislandschap definitief uit netwerken bestaan. De Kamer heeft daarvoor het licht op groen gezet. De ziekenhuizen binnen die netwerken zullen de krachten bundelen om de patiënten de best mogelijke zorgkwaliteit te bieden. 

Maximaal 25 netwerken

Op 1 januari 2020 moeten de ziekenhuizen in ons land netwerken gevormd hebben. Dat mogen er maximaal 25 zijn: 13 in Vlaanderen, 8 in Wallonië en 4 in Brussel. De ziekenhuizen binnen die netwerken zullen allemaal algemene verzorging blijven aanbieden: courante chirurgie, dagziekenhuis, … Voor gespecialiseerdere zorg (materniteit, spoed, basisberoertezorg, …) zullen ze onderling goede afspraken moeten maken. Niet elk ziekenhuis zal nog alle gespecialiseerde zorg kunnen aanbieden, maar de patiënt moet wel altijd binnen een ziekenhuis in zijn netwerk terechtkunnen voor alle gespecialiseerde zorg. 

Volop samenwerken

Vanwaar dit nieuwe systeem met ziekenhuisnetwerken? Omdat het voor individuele ziekenhuizen niet langer houdbaar is om elke behandeling te kunnen aanbieden. De ziekenhuizen zullen volop samenwerken binnen de netwerken om de zorg voor de patiënten duurzaam en kwaliteitsvol te houden. En de patiënt? Die kan altijd op de best mogelijke kwaliteit rekenen: waar mogelijk in het ziekenhuis dicht in de buurt, waar nodig in een ziekenhuis iets verderaf.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Artikel tags:

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.