NieuwsZiek
13 maart 2019

deel

Een ziekenhuislandschap met netwerken vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 moet ons ziekenhuislandschap definitief uit netwerken bestaan. De Kamer heeft daarvoor het licht op groen gezet. De ziekenhuizen binnen die netwerken zullen de krachten bundelen om de patiënten de best mogelijke zorgkwaliteit te bieden. 

Maximaal 25 netwerken

Op 1 januari 2020 moeten de ziekenhuizen in ons land netwerken gevormd hebben. Dat mogen er maximaal 25 zijn: 13 in Vlaanderen, 8 in Wallonië en 4 in Brussel. De ziekenhuizen binnen die netwerken zullen allemaal algemene verzorging blijven aanbieden: courante chirurgie, dagziekenhuis, … Voor gespecialiseerdere zorg (materniteit, spoed, basisberoertezorg, …) zullen ze onderling goede afspraken moeten maken. Niet elk ziekenhuis zal nog alle gespecialiseerde zorg kunnen aanbieden, maar de patiënt moet wel altijd binnen een ziekenhuis in zijn netwerk terechtkunnen voor alle gespecialiseerde zorg. 

Volop samenwerken

Vanwaar dit nieuwe systeem met ziekenhuisnetwerken? Omdat het voor individuele ziekenhuizen niet langer houdbaar is om elke behandeling te kunnen aanbieden. De ziekenhuizen zullen volop samenwerken binnen de netwerken om de zorg voor de patiënten duurzaam en kwaliteitsvol te houden. En de patiënt? Die kan altijd op de best mogelijke kwaliteit rekenen: waar mogelijk in het ziekenhuis dicht in de buurt, waar nodig in een ziekenhuis iets verderaf.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Artikel tags:

Lees ook

10 maart 2020

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).