Nieuws Ziek
10 maart 2020

deel

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). 

Lichte daling, maar onvoldoende…

Tien jaar geleden bedroeg het gemiddelde aantal patiënten per verpleegkundige in het ziekenhuis nog 11. Met gemiddeld 9,4 patiënten vandaag is er dus een lichte daling, maar die is onvoldoende. Want de internationale norm voor een goede zorgkwaliteit ligt op maximaal 8 patiënten per verpleegkundige. Dat gebrek aan verpleegkundigen heeft niet alleen gevolgen voor de patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen zelf. Door de tijdsdruk kunnen zij steeds vaker noodzakelijke zorg niet verlenen, ook al omdat ze veel taken hebben waarvoor ze overgekwalificeerd zijn.

Forse investeringen

Het KCE windt er geen doekjes om: de overheid moet fors investeren om het aantal patiënten per verpleegkundige te doen dalen. Binnen het jaar zijn er alvast 1.629 extra voltijdse verpleegkundigen nodig. En binnen de 5 jaar gaat het volgens het KCE om 5.500 extra verpleegkundigen voor de diensten chirurgie, inwendige geneeskunde, geriatrie, revalidatie en pediatrie. Dat is belangrijk om de zorgkwaliteit te garanderen en de werkomstandigheden van de verpleegkundigen te verbeteren. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.