NieuwsZiek
11 juli 2017

deel

Diabetes on the run is groot succes

Een digitale begeleiding van diabetici op afstand met een iPad en wearables, dat is ‘Diabetes on the run’ in een notendop. Dit project schoot op 1 mei 2017 uit de startblokken en de reacties zijn zeer positief, zowel bij de patiënten als de zorgverleners. Mede dankzij de steun van de Onafhankelijke Ziekenfondsen en Partena Ziekenfonds. 

Hoe werkt het?

‘Diabetes on the run’ is 1 van de 24 goedgekeurde proefprojecten rond mobile health (mHealth), waarmee minister De Block het gebruik van apps en wearables in onze gezondheidszorg wil testen. In het kader van dit project volgen 100 diabetici zelf hun glucosewaarden, gewicht, bloeddruk, … op met verschillende wearables en ze sturen de resultaten via een app op de iPad naar hun diabeteseducator. Die analyseert de resultaten en geeft feedback via videochat of de app zelf. Zo nemen de diabetici zelf hun zorg in handen en raken ze nauwer betrokken bij hun behandeling. 

Goede resultaten

De eerste concrete resultaten van ‘Diabetes on the run’ zijn heel positief. Na enkele weken digitale begeleiding is de gezondheidssituatie van een aantal patiënten al spectaculair verbeterd: daling systolische bloeddruk, gewichtsverlies en meer lichaamsbeweging. Ook de diabeteseducatoren zijn lovend over deze nieuwe manier van begeleiden. Vooral de gebruiksvriendelijkheid van de app en het nauwere contact met de patiënten zijn de grote troeven van dit project.

 

Je ziekenfonds

Ook je ziekenfonds is een partner bij je dagelijkse behandeling van diabetes. Een correcte behandeling helpt de gevolgen van deze ziekte in te dijken. Dankzij preventieve onderzoeken kan men diabetes vroegtijdig opsporen en heel wat problemen voorkomen. Zo krijg je als lid bij Partena Ziekenfonds tal van tegemoetkomingen:

  • 30 euro voor preventieve onderzoeken
  • Ondersteuning bij diabetes
  • 30% korting op diabetesmateriaal
  • De wettelijke ziekteverzekering biedt diabetespatiënten een aantal terugbetalingen via de diabetesconventie en het zorgtraject diabetes type 2.
 

Artikel tags:

Lees ook

13 november 2019

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november wil de organisatie de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 
17 februari 2019

Amputaties bij diabetici met een derde gedaald op 10 jaar

Amputaties van de volledige voet gebeurden 10 jaar geleden 7 keer meer bij mensen met diabetes dan bij de algemene bevolking. Sindsdien is dat aantal operaties gelukkig gedaald met een derde. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA)!