Daghospitalisatie: wat je moet weten

Het gebeurt steeds vaker dat je voor kleine ingrepen even wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan variëren van een paar uur tot een hele dag, maar je zal er nooit moeten overnachten. Ook voor een dagopname kun je rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering.
Daghospitalisatie: wat je moet weten

Wat is daghospitalisatie?

Of het nu gaat om een kijkoperatie, een kleine heelkundige ingreep, het trekken van wijsheidstanden of de behandeling van spataders: het zijn allemaal ingrepen waarbij je meestal volledig verdoofd wordt en waarbij je voor een bepaalde tijd een ziekenhuisbed bezet. Zoals het woord dus doet vermoeden, word je bij een dagopname voor één dag in het ziekenhuis opgenomen, waarbij je diezelfde dag nog terug naar huis mag. Download ook onze handige gids over hospitalisatieverzekeringen.

Wat dekt jouw hospitalisatieverzekering?

Hoewel je maar voor één dag in het ziekenhuis verblijft, gaan er ook kosten gepaard met je opname. Hiervoor komt onze hospitalisatieverzekering tussen.

De terugbetaling van dagopnames zal vanaf 2017 in overeenstemming worden gebracht met opnames van minstens één nacht. Dit betekent een bijna volledige terugbetaling in een meerpersoonskamer. Bij een dagopname in een eenpersoonskamer krijg je tot € 80 verblijfskosten terugbetaald en 100 % van het tarief voor de ereloonsupplementen, op basis van je ziekenhuisfactuur.

Let wel op! Je mag een dagopname niet verwarren met ambulante zorgen die je in het ziekenhuis krijgt, in een gips- of decompressiekamer bijvoorbeeld. Deze ambulante zorgen worden verrekend via een ‘ambulante factuur’ en worden meestal enkel terugbetaald door je verzekeraar als er een verband is met een recente ziekenhuisopname.

Wat moet je meenemen bij een dagopname?

  • Regel op tijd je vervoer naar en van het ziekenhuis. Doordat je volledig verdoofd wordt, mag je na je dagopname niet meteen zelf achter het stuur kruipen.
  • Afhankelijk van de ingreep die je moet ondergaan, word je nuchter in het ziekenhuis verwacht. Informeer je hierover goed op voorhand.
  • Vergeet in je bagage zeker niet je identiteitskaart, geneesmiddelen die je moet innemen, makkelijke kledij, extra ondergoed en toiletspullen.
  • Laat waardevolle voorwerpen liever thuis.

Hoe verloopt een dagopname?

Hoewel dagopnames al enige tijd ingeburgerd zijn, is het niet iets waarmee je elke week in aanraking komt. Om je gerust te stellen stelden wij een stappenplan samen. Zo weet je wat je die dag mag verwachten. Dit kan natuurlijk een beetje afwijken van ziekenhuis tot ziekenhuis. Daarom is het verstandig om je ook hierover op voorhand te informeren bij het ziekenhuis van je opname. 

  • Enkele dagen vóór de operatie bel je best naar het ziekenhuis om te weten hoe laat de ingreep precies zal plaatsvinden. 
  • Eén of twee uur voor de ingreep kom je naar het ziekenhuis. Meestal is het belangrijk dat je nuchter bent. 
  • Je krijgt, afhankelijk van je persoonlijke keuze, een eenpersoons- of meerpersoonskamer. Daar kleed je je om en wacht je tot de verpleegkundige je komt halen voor je operatie. 
  • Na de operatie verblijft je even in de ontwaakruimte. Daarna word je weer naar de kamer gebracht. 
  • Indien je groen licht krijgt van de anesthesist, mag je twee of drie uur later naar huis. Let op: je mag niet zelf rijden. 
  • Een dag na je operatie kan het zijn dat het ziekenhuis je nog even opbelt om na te gaan of alles goed met je gaat. Ook wanneer je nog vragen hebt, mag je het ziekenhuis steeds opbellen.

De hospitalisatieverzekering zal jouw gezin nog veel goede diensten bewijzen. Of het nu gaat om een dagopname, een ziekenhuisbevalling of een onverwachte ziekenhuisopname: het zijn allemaal situaties waarin je kunt rekenen op de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering. Ontdek in deze gids wanneer je er nog meer op kunt terugvallen. 

Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen

Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.