Nieuws Ziek
03 december 2020

deel

COVID-19: wanneer je laten testen?

Vanaf 23 november 2020 past de overheid de strategie voor het testen op het coronavirus opnieuw aan. Door de testcapaciteit te optimaliseren en op te schalen, kunnen terug meer mensen getest worden. Testen is dus niet enkel mogelijk voor personen met symptomen die mogelijk kunnen wijzen op corona. Ook terugkerende reizigers en personen die in nauw contact geweest zijn met iemand die besmet is maar zelf geen symptomen vertonen, komen in aanmerking.

Heb je symptomen?

  • Heb je minstens 1 van de volgende ernstige symptomen: hoest, kortademigheid, plotse pijn op de borst, smaak- en/of reukzinverlies? Contacteer dan je arts. Als hij/zij vermoedt dat je corona hebt, zal je getest worden. Blijf thuis in afwachting van het resultaat.
  • Er zijn ook een aantal andere symptomen die eventueel kunnen wijzen op een besmetting met COVID-19: koorts, spierpijn, vermoeidheid, loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, weinig eetlust, diarree, plotse verwardheid of plotse val (vooral bij ouderen). Vertoon je minstens twee van die symptomen en is er geen andere duidelijke oorzaak van je klachten, contacteer dan je arts om na te gaan of je getest moet worden.
  • Heb je chronisch ademhalingsklachten, zoals astma, en verergeren deze klachten plots zonder dat er een duidelijke oorzaak is? Dan contacteer je ook best je arts.

Ben je in nauw contact geweest met iemand die besmet is, maar vertoon je zelf geen symptomen?

Dan ga je in quarantaine. Op dag 7 (rekenend vanaf de dag na het laatste hoogrisicocontact), kun je een test laten afnemen. Je hoeft niet bij de huisarts langs te gaan voor een staalname of voorschrift, maar je krijgt een code via de contact tracing of via je school of bedrijf, afhankelijk van waar het hoogrisicocontact plaatsvond. Vervolgens kun je een afspraak inplannen bij een testcentrum in jouw buurt. 

Kom je terug van vakantie uit een rode zone?

Dan moet je een PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) invullen. Afhankelijk van de evaluatie van dit PLF zal je al dan niet een code krijgen per SMS. Indien je een SMS krijgt, ga je in quarantaine. Op dag 7 (rekenend vanaf de dag na de terugkeer naar België) kun je een test laten afnemen. Je kunt hiervoor een afspraak inplannen bij een testcentrum in je buurt.

En daarna?

Is de test positief, dan word je in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen. Is de test negatief, dan kun je uit quarantaine maar wordt er aangeraden om nog 7 dagen extra voorzichtig en waakzaam te zijn. Indien er geen test wordt afgenomen of het resultaat niet tijdig beschikbaar is, duurt de quarantaineperiode 10 dagen. Tot 4 dagen na deze quarantaineperiode moet je extra waakzaam blijven: je sociale contacten beperken, steeds een afstand van 1,5 m bewaren en de basisregels goed opvolgen.

En tijdens de quarantaine?

Tijdens een quarantaine zonder je je uit voorzorg af, om zo de verspreiding van het coronavirus te beperken. Houd je tijdens deze periode aan de regels. Die vind je terug op de site van de overheid. De aanbevelingen zijn onder meer:

  • Blijf tijdens de quarantaineperiode thuis. Buitengaan is enkel mogelijk voor kleine essentiële aankopen, enkel per uitzondering en indien niemand anders dit voor jou kan doen. Draag een mondmasker als je buiten gaat.
  • Vermijd sociale contacten.
  • Volg de basisregels goed op (regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in een papieren zakdoek, …)
  • Contacteer je arts indien je symptomen krijgt.

Meer info

Artikel tags:

Lees ook

13 juli 2021

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte.