NieuwsZiek
05 november 2020

deel

COVID-19: wanneer je laten testen?

Sinds 21 oktober 2020 heeft de overheid de strategie voor het testen op het coronavirus aangepast. Enkel personen met symptomen die mogelijk kunnen wijzen op corona, zullen nog getest worden. Terugkerende reizigers en personen die in nauw contact geweest zijn met iemand die besmet is maar zelf geen symptomen vertonen, worden niet meer systematisch getest. De reden? Er is op dit moment onvoldoende testcapaciteit beschikbaar.

Heb je symptomen?

  • Heb je minstens 1 van de volgende ernstige symptomen: hoest, kortademigheid, plotse pijn op de borst, smaak- en/of reukzinverlies? Contacteer dan je arts. Als hij/zij vermoedt dat je corona hebt, zal je getest worden. Blijf thuis in afwachting van het resultaat.
  • Er zijn ook een aantal andere symptomen die eventueel kunnen wijzen op een besmetting met COVID-19: koorts, spierpijn, vermoeidheid, loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, weinig eetlust, diarree, plotse verwardheid of plotse val (vooral bij ouderen). Vertoon je minstens twee van die symptomen en is er geen andere duidelijke oorzaak van je klachten, contacteer dan je arts om na te gaan of je getest moet worden.
  • Heb je chronisch ademhalingsklachten, zoals astma, en verergeren deze klachten plots zonder dat er een duidelijke oorzaak is? Dan contacteer je ook best je arts.

Ben je in nauw contact geweest met iemand die besmet is, maar vertoon je zelf geen symptomen?

Dan word je op dit moment niet meer getest om na te gaan of je besmet bent. Omwille van onvoldoende testcapaciteit wordt voorrang gegeven aan personen die symptomen vertonen. Je moet wel in quarantaine gaan voor een periode van 10 dagen na het laatste contact. Er is een uitzondering voorzien voor het gezondheidspersoneel: zij worden wel nog getest indien ze zelf geen symptomen hebben.

Kom je terug uit een rode zone of heb je een hoog risico gelopen op vakantie?

Ook dan zal je niet getest worden, tenzij je symptomen vertoont. Je blijft in quarantaine voor een periode van 10 dagen.

En tijdens de quarantaine?

Tijdens een quarantaine zonder je je uit voorzorg af, om zo de verspreiding van het coronavirus te beperken. Houd je tijdens deze periode aan de regels. Die vind je terug op de site van de overheid. De aanbevelingen zijn onder meer:

  • Blijf tijdens de quarantaineperiode thuis. Buitengaan is enkel mogelijk voor kleine essentiële aankopen, enkel per uitzondering en indien niemand anders dit voor jou kan doen. Draag een mondmasker als je buiten gaat.
  • Vermijd sociale contacten.
  • Volg de basisregels goed op (regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in een papieren zakdoek, …)
  • Contacteer je arts indien je symptomen krijgt.

Tot 4 dagen na de quarantaineperiode moet je extra waakzaam blijven: je sociale contacten beperken, steeds een afstand van 1,5 m bewaren en de basisregels goed opvolgen.

Meer info

Artikel tags:

Lees ook

24 november 2020

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën. 
05 november 2020

Griepvaccin: kwetsbaarste personen prioriteit

Het griepvaccin zou dit jaar in twee fases worden afgeleverd. Tijdens de eerste fase kregen onder andere risicogroepen en personen die werken in de gezondheidssector voorrang. Er is beslist dat de tweede fase, die gericht was op de rest van de bevolking en die op 15 november van start zou gaan, wordt geannuleerd.