NieuwsZiek
17 maart 2020

deel

Het coronavirus: veelgestelde vragen aan Partena Kinderopvang

Sinds maandag 18 mei zijn alle kindjes opnieuw welkom in onze kinderdagverblijven en bij onze onthaalouders. We volgen de richtlijnen van Kind en Gezin, die werden gebundeld in het Draaiboek van Kind en Gezin

LAATSTE UPDATE - woensdag 27 mei 2020 - 12u30. Volg ook onze updates via Facebook.

Het coronavirus: veelgestelde vragen aan Partena Kinderopvang

Veelgestelde vragen

1. Wat met respijtdagen?
Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn betaal je als ouder niet voor afwezigheidsdagen. Je hoeft dus geen respijtdag in te zetten. Deze maatregel is zeker nog van kracht tot en met 30 juni. Of deze regel daarna nog zal gelden is vandaag nog niet bekend.

2. Wat als ik mijn kindje terug naar de opvang wil brengen?
Breng de verantwoordelijke van jouw kinderdagverblijf op de hoogte als je kindje terug naar de opvang komt. Zo kunnen we een perfecte planning opmaken.

3. Wat moet ik doen als mijn kindje ziek is?
Zieke kindjes horen nog steeds niet thuis in de opvang. Symptomen van corona zijn acute luchtwegeninfectie (hoesten, snotneus, …) en algemene ziektesymptomen (zoals vermoeidheid, met of zonder koorts). Kindjes die deze symptomen vertonen moeten thuisblijven. Bij kindjes die wij opvangen en deze symptomen beginnen te vertonen, zullen wij ook jullie als ouder onmiddellijk contacteren en vragen om jullie kindje onmiddellijk te komen ophalen. Koorts is voor ons op dit moment een temperatuur van 38°C. Hiermee volgen wij de richtlijnen van Kind en Gezin zoals beschreven in het draaiboek.

4. Wat doet Partena Kinderopvang om de gezondheid van kinderen en medewerkers te bewaken?

 • Onze kindbegeleiders kregen de nodige adviezen omtrent hand-, nies- en hoesthygiëne. Wij hebben onze kindbegeleiders ook gevraagd om de kindjes in de opvang de regels m.b.t het voldoende wassen van de handjes en de regels omtrent hoesten en niezen op een speelse manier aan te leren.
 • Wij nemen 2 keer per dag de lichaamstemperatuur, zowel van kindbegeleiders als van kindjes. Deze worden ook geregistreerd.
 • Handgel is voorzien aan de ingang van het kinderdagverblijf. Wij vragen ook aan onze ouders om strikte handhygiëne toe te passen
 • Enkel de ouders komen de kinderen ophalen in de kinderopvang.
 • We vragen om de leefgroep van het kindje niet meer binnen te komen en gewoon te wachten aan de deur van de leefgroep. Onze kindbegeleiders zullen jouw kindje tot bij jou brengen.
 • Bij kindjes die in de loop van de dag ziek worden of koorts hebben, bellen wij onmiddellijk de ouder op. Wij gaan jou ook vragen om jouw kindje onmiddellijk te komen ophalen

Vanaf 4 mei vragen wij bijkomend om : 

 • Een mond- en neusbedekking te dragen tijdens de breng- en haalmomenten.
 • Een veilige afstand te bewaren met andere ouders en de medewerkers van de opvang.

Vanaf 4 mei zullen ook onze kindbegeleiders een mondmasker dragen tijdens het breng- en haalmoment.

Opgelet! Ouders die geen mond- en neusbedekking dragen, worden niet toegelaten in het kinderdagverblijf.

5. Hoe zorgen we ervoor dat onze kindbegeleiders ook mee betrokken blijven ?

We blijven streven naar een kwaliteitsvolle kinderopvang. Daarom hebben we aan onze pedagogische waardenboom de corona-waarde toegevoegd. Zo brengen we onze kindbegeleiders bij waarop ze extra moeten blijven letten. Hierbij horen volgende afspraken:

 • Verzorging is een uniek moment voor jou en mij, handjes wassen hoort daarbij!
  We volgen de hand- en hoesthygiëne bij zowel onze kindjes, medewerkers én ouders. Daarnaast reinigen we ook dagelijks de oppervlakken die regelmatig worden aangeraakt. We denken hierbij aan o.a. deurklinken, handvaten, matten en stoelen.
 • De regel van twee
  We verluchten 2x per dag onze ruimtes
  We meten 2x per dag de temperatuur van onze kindjes en registreren dit in Bitcare
  We meten 2x per dag de temperatuur van onze medewerkers en registreren dit in het arbeidsregister
 • Buiten regent het vitamientjes, alleen niet in de speeltuinen!
  Buitenspelen mag, maar we gaan niet meer naar speeltuinen. Vanaf 4 mei gaan we opnieuw wandelen met onze kiddy bussen. 
 • Ik leer wat mag en niet mag, maar als je ziek bent, kom je beter niet af.
  Zieke kinderen en medewerkers horen niet thuis in de opvang en blijven beter thuis.
 • Binnen lacht de zon, maar tijdelijk is dat eventjes zonder het hele ouderbataljon.
  Ouders blijven uit de leefgroep en houden afstand. Ook leveranciers komen niet in ons kinderdagverblijf en dit zeker nog tot 18 mei.
 • Zie mij graag, speel met mij, troost mij, social distancing hoort er voor de kleine kinderen niet bij. Social distancing is niet nodig in contact met en tussen kinderen onder 12 jaar, wel tussen kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.

Meer info

Heb je nog vragen of bezorgdheden, aarzel dan niet om contact op te nemen.
Dienst Kinderdagverblijven: mail naar kinderdagverblijven@partena-kinderopvang.be.
Dienst Onthaalouders: mail naar info@partena-kinderopvang.be. 

Lees ook

22 juni 2020

Gebruikt jouw huisarts al eAttest?

Minder administratieve rompslomp, een snellere terugbetaling… eAttest en eFact bieden heel wat voordelen. En niet enkel voor jou, maar ook voor je huisarts. Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat ook steeds meer huisartsen overtuigd geraken van elektronisch voorschrijven. Doet jouw dokter ook al mee?

Allergieën onder de loep

Daar heb je ze weer: de berkenpollen, de kat of, nog een pak kleiner (én venijniger), de huisstofmijten! Laten ze je snotteren en niezen? Bezorgen ze je een kriebelende keel, tranende ogen of een jeukende huid? Je bent lang niet de enige... Meer en meer Belgen krijgen het aan de stok met allergieën. We zetten graag enkele feiten op een rij en bezorgen je een paar bijzondere wist-je-datjes.