NieuwsZiek
26 maart 2020

deel

Coronavirus: kies voor paracetamol

Heb je symptomen die kunnen wijzen op een corona-infectie zoals koorts, keelpijn of griep? Dan blijft paracetamol de eerste keuze!

Paracetamol

Paracetamol (Dafalgan, Panadol en generieken) is algemeen, bij gebruikelijke doses, de eerste keuze voor de behandeling van pijn en koorts. Neem een zo laag mogelijk doeltreffende dosis gedurende een zo kort mogelijke periode, respecteer de maximale dosis en zorg dat de tijd tussen 2 toedieningen minstens 4 uur bedraagt.

En ontstekingsremmers?

Het is nog niet volledig duidelijk of NSAIDs (dit zijn niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen, vaak gebruikt tegen koorts, pijn en ontsteking) zoals ibuprofen (bv. Brufen, Nurofen en vele generieken) de corona-infectie zouden kunnen verergeren. Er zijn op dit moment namelijk geen gepubliceerde klinische gegevens aanwezig. Uit voorzichtigheid wordt daarom aangeraden om de voorkeur te geven aan paracetamol, in afwachting van bijkomende gegevens.

Neem je chronisch bepaalde ontstekingsremmers en/of corticosteroïden? Stop of onderbreek je behandeling niet, maar overleg met je arts.

Bescherm je tegen besmetting

  • Was regelmatig je handen.
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Blijf thuis als je ziek bent. 

Symptomen 

Volgende symptomen kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus: hoest, koorts, neusloop, keelpijn, griepachtige symptomen, … Vertoon je een van deze symptomen, blijf dan thuis. Ga niet naar de dokter of naar de apotheek, maar neem telefonisch contact op met je huisarts.

Als je contact hebt gehad met een mogelijk besmette persoon, wees dan extra voorzichtig. Vermijd contact met anderen en let op mogelijke symptomen.

Zorgen voor een zieke 

Moet je zorgen voor een zieke persoon? Beperkt dan zo veel mogelijk het contact. Verlucht de leefruimten meerdere keren per dag, was regelmatig je handen, deel geen vaatdoeken, handdoeken of lakens met de zieke persoon, ontsmet oppervlakken (tafel, deurklink, toiletbril,…) 1 keer per dag met javelwater van 1% (1 eetlepel bleekmiddel in een liter water) en gebruik wegwerphandschoenen bij het reinigen.

Meer info

Alle officiële informatie vind je op de overheidssite www.info-coronavirus.be.

Heb je nog vragen over medicatie? Neem dan contact op met je arts of apotheker.

Meer info over het gebruik van NSAIDs en paracetamol vind je op de website van het FAGG.

Artikel tags:

Lees ook

28 maart 2020

Een code om geneesmiddelen op te halen

Met het coronavirus kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn en daarom houden zorgverleners telefonische consultaties. Maar wat als je een geneesmiddelenvoorschrift nodig hebt? Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zal je arts de code van het voorschrift doorgeven.
27 maart 2020

Coronavirus: Leg niet nodeloos een voorraad medicijnen aan

Veel mensen hebben zich naar de apotheek gehaast om grote hoeveelheden vrij verkrijgbare geneesmiddelen in te slaan. Voorlopig zijn de voorraden bij de groothandelaars nog voldoende, maar het FAGG roept de burgers niettemin op om niet te hamsteren, teneinde geen tekorten te veroorzaken.