NieuwsZiek
16 juli 2020

deel

Checklist stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.
Checklist stel doktersafspraken en check-ups niet uit

Raadplegingen

Raadplegingen, zowel buiten als in het ziekenhuis, worden geleidelijk aan terug opgestart. Werd je jaarlijkse controle bij bijvoorbeeld de oogarts, de tandarts, … uitgesteld of geannuleerd door COVID-19? Vergeet dan niet om een nieuwe afspraak in te plannen.  

Vaccinaties

Stel vaccinaties niet uit omwille van het coronavirus. Het blijft belangrijk om het vaccinatieschema op te volgen, want uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit. Het is belangrijk om te vermijden dat de huidige corona-epidemie het risico verhoogt op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten. Sinds 1 april startte ook Kind en Gezin zijn taken geleidelijk terug op. Heb je een afspraak, dan zal je hierover gecontacteerd worden door een van de medewerkers. De consultaties kunnen op een veilige manier en met respect van de maatregelen verlopen. 

Screenings

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn de bevolkingsonderzoeken Dikkedarmkanker, Baarmoederhalskanker en Borstkanker terug opgestart. 
  • Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker  wordt georganiseerd voor alle 50- tot en met 74- jarigen. Sinds 11 mei worden er terug uitnodigingsbrieven verstuurd. De uitnodigingen die van 16 maart tot en met 10 mei niet werden verstuurd, worden de komende maanden verstuurd.
  • Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker  geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dit is sinds 11 mei terug opgestart. Maak daarom een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog indien je al twee jaar geen uitstrijkje meer hebt laten nemen.
  • Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de kans om elke twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten nemen. Dit is sinds 29 juni terug opgestart. De meeste mammografische centra hebben de gepaste maatregelen genomen om veilig terug van start te gaan. De andere mammografische eenheden volgen later. De vrouwen die een afspraak hadden tussen 16 maart en 28 juni worden met voorrang ingepland. Iedereen van wie de afspraak geannuleerd werd, krijgt een nieuwe uitnodigingsbrief met een afspraak.

Brussel

In Brussel werden de screenings voor borstkanker en dikkedarmkanker terug opgestart. 
  • De Mammotest is een mammografie. Het wordt om de twee jaar uitgevoerd bij vrouwen van 50 tot 69 jaar. Alle goedgekeurde mammografische centra hebben hun screeningactiviteiten hervat en volgen de hygiënevoorschriften nauwkeurig op.
  • De Colotest wordt elke twee jaar voorgesteld aan personen tussen 50 en 74 jaar. Je ontvangt hiervoor een uitnodigingsbrief. Het laboratorium dat darmkankerscreeningtests uitvoert, heeft haar activiteiten ook hervat op 18 mei. Je kan dus opnieuw je colotest via de post versturen.
 

Artikel tags:

Lees ook

05 januari 2021

1 op de 4 arbeidsongeschikte mensen zit thuis door psychosociale aandoening

1 op de 4 hoofddiagnoses bij de start van een arbeidsongeschiktheid betreft een psychosociale aandoening. Dat toont de nieuwste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Uit diezelfde resultaten blijkt ook dat vooral een vrouwelijke bediende intreedt in arbeidsongeschiktheid omwille van burn-out, depressie of angststoornis.
04 januari 2021

Wanneer worden de uitkeringen betaald?

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.