Brief van een kindbegeleidster aan corona

Kindbegeleidster Dana D'Hulst beschrijft hoe het coronavirus het leven in de kinderopvang veranderd heeft. Over ouders op afstand, hoestprocedures, maar ook gekoesterde rustmomentjes.
Brief van een kindbegeleidster aan corona

Beste corona.

Op korte tijd ben je in ons midden gekomen. Je evolueerde snel van een-ver-van-ons-bed-verhaal naar een dreigend risico dat om het hoekje gluurt. We moesten ons allemaal op korte tijd zeer hard aanpassen. Zowel onze levensstijl als de manier waarop we werken. Je bracht niet alleen heel veel leed met je mee, je hebt ook heel wat veranderd. Zo heb je op ons vaste werkplekje duidelijk je sporen nagelaten. 

Ouders hoefden bij ons niet aan de zijlijn toe te kijken, ze mochten ook echt in onze ruimte mee participeren. Vandaag is de grens tussen de ruimte van de ouders en die van ons en de kindjes zeer duidelijk. Geen rondleidingen meer door de kindjes die zo graag hun favoriete speelhoekje willen tonen aan mama of papa. Geen ouderactiviteiten meer en we moeten de ouders en grootouders begroeten met een mondmasker. Het familiegevoel dat we voor dit alles zo koesterden, lijkt nu zo veraf…

Corona,

Voor je ons pad kruiste konden onze kindjes zonder zorgen eens hoesten of speeltjes onder elkaar doorgeven terwijl ze al eens een mondje of drie gepasseerd waren. Dat hoort nu eenmaal bij kinderen en dit maakt hun afweersysteem sterker. Maar nu moeten we bij elk hoestje corrigeren. Armpje/handje voor de mond, handjes wassen en ontsmetten en ook speelgoed kan niet meer zorgeloos gedeeld worden. Mijn collega’s zijn nu ook mijn 'bubbel'. Met respect tegenover elkaar proberen we bewuster om te gaan met onze gezondheid.

Maar ondanks dat je veel verandering teweegbracht, zijn er ook enkele zaken waar je aan bijgedragen hebt, corona.

Drukke momenten worden nu gekoesterd: die gezellige drukte, daar kunnen we nu echt van genieten. We kregen extra tijd met onze schoolgaandertjes die niet konden starten op school. Onze nieuwe starters konden instappen met voldoende rust en aandacht. Ook onze pedagogische aanpak is grondig bekeken en aangepast waar nodig, en de speelruimtes zijn aangepakt om nog meer uitdaging te bieden.

Dus, corona, nu de zwaarste storm gaan liggen is en het leven in ons kinderdagverblijf naar het normale terugkeert, zwaaien we je met veel plezier uit . Tegelijkertijd vergeten we niet wat deze vreemde periode ons bijbracht.

Hopelijk tot nooit meer ziens.


Groet,
Dana D'hulst, kindbegeleidster bij Partena Ziekenfonds

 
Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
Alle artikels

Lees ook

04 januari 2021

Wanneer worden de uitkeringen betaald?

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.
10 december 2020

Raadpleeg je gezondheidsgegevens online

Dankzij de site www.mijngezondheid.be krijg je online een handig overzicht van verschillende gegevens over je gezondheid. Dit online gezondheidsportaal wordt ook wel ‘Personal Health Viewer’ genoemd. 
10 december 2020

1 op de 4 arbeidsongeschikte mensen zit thuis door psychosociale aandoening

1 op de 4 hoofddiagnoses bij de start van een arbeidsongeschiktheid betreft een psychosociale aandoening. Dat toont de nieuwste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Uit diezelfde resultaten blijkt ook dat vooral een vrouwelijke bediende intreedt in arbeidsongeschiktheid omwille van burn-out, depressie of angststoornis.