Brief van een kindbegeleidster aan corona

Brief van een kindbegeleidster aan corona

Beste corona.

Op korte tijd ben je in ons midden gekomen. Je evolueerde snel van een-ver-van-ons-bed-verhaal naar een dreigend risico dat om het hoekje gluurt. We moesten ons allemaal op korte tijd zeer hard aanpassen. Zowel onze levensstijl als de manier waarop we werken. Je bracht niet alleen heel veel leed met je mee, je hebt ook heel wat veranderd. Zo heb je op ons vaste werkplekje duidelijk je sporen nagelaten. 

Ouders hoefden bij ons niet aan de zijlijn toe te kijken, ze mochten ook echt in onze ruimte mee participeren. Vandaag is de grens tussen de ruimte van de ouders en die van ons en de kindjes zeer duidelijk. Geen rondleidingen meer door de kindjes die zo graag hun favoriete speelhoekje willen tonen aan mama of papa. Geen ouderactiviteiten meer en we moeten de ouders en grootouders begroeten met een mondmasker. Het familiegevoel dat we voor dit alles zo koesterden, lijkt nu zo veraf…

Corona,

Voor je ons pad kruiste konden onze kindjes zonder zorgen eens hoesten of speeltjes onder elkaar doorgeven terwijl ze al eens een mondje of drie gepasseerd waren. Dat hoort nu eenmaal bij kinderen en dit maakt hun afweersysteem sterker. Maar nu moeten we bij elk hoestje corrigeren. Armpje/handje voor de mond, handjes wassen en ontsmetten en ook speelgoed kan niet meer zorgeloos gedeeld worden. Mijn collega’s zijn nu ook mijn 'bubbel'. Met respect tegenover elkaar proberen we bewuster om te gaan met onze gezondheid.

Maar ondanks dat je veel verandering teweegbracht, zijn er ook enkele zaken waar je aan bijgedragen hebt, corona.

Drukke momenten worden nu gekoesterd: die gezellige drukte, daar kunnen we nu echt van genieten. We kregen extra tijd met onze schoolgaandertjes die niet konden starten op school. Onze nieuwe starters konden instappen met voldoende rust en aandacht. Ook onze pedagogische aanpak is grondig bekeken en aangepast waar nodig, en de speelruimtes zijn aangepakt om nog meer uitdaging te bieden.

Dus, corona, nu de zwaarste storm gaan liggen is en het leven in ons kinderdagverblijf naar het normale terugkeert, zwaaien we je met veel plezier uit . Tegelijkertijd vergeten we niet wat deze vreemde periode ons bijbracht.

Hopelijk tot nooit meer ziens.


Groet,
Dana D'hulst, kindbegeleidster bij Partena Ziekenfonds

 
Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang
Alle artikels

Lees ook

06 augustus 2020

Gecoördineerde teamacties in de strijd tegen Covid-19

Het contactonderzoek in de strijd tegen de Covid-19-pandemie ligt opnieuw onder vuur. De ziekenfondsen zouden lokale initiatieven om de contactopsporing bij besmettingen met het coronavirus te verbeteren, afremmen ten voordele van hun eigen werk op Vlaams niveau. Het tegendeel is waar. Wij geloven sterk in de aanvullende kracht van lokale acties.