NieuwsZiek
15 november 2018

deel

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker straks vanaf 50 jaar

Vanaf volgend jaar krijgen ook 51- en 52-jarigen een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Vanaf 2020 komen daar nog de 50-jarigen bij. Dat maakte Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen bekend.

Belangrijke uitbreiding doelgroep

In juli dit jaar werd de doelgroep voor het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker al uitgebreid naar de 53- en 54-jarigen. Nu is er nog meer goed nieuws: vanaf 2019 komen daar nog de 51- en 52-jarigen bij en vanaf 2020 de 50-jarigen. Dan zullen alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om de 2 jaar een uitnodiging krijgen om een stoelgangtest uit te voeren en die op te sturen naar het labo.

7 op de 10 doen mee

Ongeveer 7 op de 10 Vlamingen die zo’n uitnodiging in de bus krijgen, doen mee aan het onderzoek. Dat is heel belangrijk, want 8 op de 10 aangetroffen kankers tijdens de screening zijn nog goed behandelbaar. Zo’n vroegtijdige opsporing verhoogt de kans op genezing dus aanzienlijk. Bovendien is de behandeling minder zwaar en je geneest ook sneller.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.