Nieuws Ziek
17 juli 2018

deel

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker uitgebreid met 53- en 54-jarigen

Tot voor kort kreeg iedereen vanaf 55 jaar tot en met 74 jaar om de 2 jaar een uitnodiging om zich te laten testen op dikkedarmkanker. Daar komen nu ook de 53- tot 54-jarigen bij. De Vlaamse overheid maakt daarvoor 300.000 euro vrij.

Praktisch

Vanaf nu krijgen ook alle 53- en 54-jarigen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker in de bus. Tenzij ze al een test via de huisarts hebben laten uitvoeren in de afgelopen 2 jaar of een coloscopie hebben gehad in de afgelopen 10 jaar.

Een goede zaak, want dikkedarmkanker is bij Vlaamse vrouwen en mannen respectievelijk de tweede en derde meest voorkomende kanker.

Het bevolkingsonderzoek boekt gelukkig goede resultaten. In 2016 nam al 54,5% van de doelgroep deel. Zo werden in Vlaanderen maar liefst 21% meer dikkedarmkankers ontdekt dan in de periode voor het bevolkingsonderzoek.

Volg alles op My Health Viewer

Wil je nagaan wanneer je hebt deelgenomen aan een bevolkingsonderzoek naar kanker? En wat de resultaten waren? Dat kan met My Health Viewer, een gratis digitaal programma van de ziekenfondsen.

De gegevens komen van Vitalink, het beveiligde systeem van de Vlaamse overheid waarmee (huis)artsen, apothekers en thuisverpleegkundigen gegevens over en met hun patiënt kunnen delen.

Meer info

 

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in Belgiƫ een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.