NieuwsZiek
19 oktober 2018

deel

Betere levenskwaliteit voor mensen met diabetes dankzij glucosesensors

Sensoren om de bloedsuikerwaarden te monitoren verbeteren de levenskwaliteit van mensen met diabetes type 1 aanzienlijk. Dat blijkt uit een studie door verschillende Belgische universiteiten en ziekenhuizen. In 2016 besliste de federale overheid ook om dit systeem terug te betalen.

Hoe werkt het?

Vroeger moesten mensen met diabetes type 1 hun bloedsuikerwaarden opvolgen met een klassieke vingerprik. Glucosesensors bieden hen echter veel meer comfort en maken een betere opvolging mogelijk. Ze moeten enkel zo’n sensor met daarin een minuscuul naaldje op hun arm of buik bevestigen. Zo worden hun bloedsuikerwaarden continu geregistreerd en de resultaten zijn eenvoudig af te lezen op een speciaal toestel of een app op de smartphone.

Betere controle en meer comfort

Deze sensoren maken deel uit van de behandeling binnen een erkend diabetescentrum. Mensen met diabetes type 1 krijgen hun sensors volledig terugbetaald. Wie lijdt aan diabetes type 2 kan ze aanschaffen aan een sterk verminderde prijs. Dat de sensoren nuttig zijn, bewijzen de cijfers van een studie door verschillende Belgische universiteiten en ziekenhuizen:

  • Aantal patiënten dat glucosespiegel onder controle had steeg van 23% tot 33% op één jaar
  • Aantal patiënten dat met een verstoorde bloedsuikerregeling naar het ziekenhuis moest daalde van 16% tot 4%.
  • Aantal patiënten dat thuis moest blijven door hun ziekte daalde van 123 naar 36.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Bekijk onze terugbetalingen voor diabetes.

 

Artikel tags:

Lees ook

13 november 2019

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november wil de organisatie de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen. 
17 februari 2019

Amputaties bij diabetici met een derde gedaald op 10 jaar

Amputaties van de volledige voet gebeurden 10 jaar geleden 7 keer meer bij mensen met diabetes dan bij de algemene bevolking. Sindsdien is dat aantal operaties gelukkig gedaald met een derde. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA)!