Nieuws Ziek
19 oktober 2018

deel

Betere levenskwaliteit voor mensen met diabetes dankzij glucosesensors

Sensoren om de bloedsuikerwaarden te monitoren verbeteren de levenskwaliteit van mensen met diabetes type 1 aanzienlijk. Dat blijkt uit een studie door verschillende Belgische universiteiten en ziekenhuizen. In 2016 besliste de federale overheid ook om dit systeem terug te betalen.

Hoe werkt het?

Vroeger moesten mensen met diabetes type 1 hun bloedsuikerwaarden opvolgen met een klassieke vingerprik. Glucosesensors bieden hen echter veel meer comfort en maken een betere opvolging mogelijk. Ze moeten enkel zo’n sensor met daarin een minuscuul naaldje op hun arm of buik bevestigen. Zo worden hun bloedsuikerwaarden continu geregistreerd en de resultaten zijn eenvoudig af te lezen op een speciaal toestel of een app op de smartphone.

Betere controle en meer comfort

Deze sensoren maken deel uit van de behandeling binnen een erkend diabetescentrum. Mensen met diabetes type 1 krijgen hun sensors volledig terugbetaald. Wie lijdt aan diabetes type 2 kan ze aanschaffen aan een sterk verminderde prijs. Dat de sensoren nuttig zijn, bewijzen de cijfers van een studie door verschillende Belgische universiteiten en ziekenhuizen:

  • Aantal patiënten dat glucosespiegel onder controle had steeg van 23% tot 33% op één jaar
  • Aantal patiënten dat met een verstoorde bloedsuikerregeling naar het ziekenhuis moest daalde van 16% tot 4%.
  • Aantal patiënten dat thuis moest blijven door hun ziekte daalde van 123 naar 36.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Bekijk onze terugbetalingen voor diabetes.

 

Artikel tags:

Lees ook

17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.
20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.