Nieuws Ziek
07 maart 2019

deel

Beroertezorg in maximaal 15 ziekenhuizen

Elke dag krijgen zo’n 50 mensen in België een beroerte. Een eventuele operatie is heel complex. Daarom mogen vanaf nu maximaal 15 Belgische ziekenhuizen deze beroertezorg aanbieden.

Expertise is levensbelangrijk

Bij de meeste beroertes volstaat medicatie om de bloedprop in de aderen op te lossen. Als een operatie toch nodig is, moet de specialist minstens 40 à 60 ingrepen per jaar uitvoeren. Die expertise is belangrijk om de mogelijke gevolgen van de beroerte zoveel mogelijk te beperken. Daarom beslist de overheid nu dat maximaal 15 Belgische ziekenhuizen dergelijke ingrepen mogen uitvoeren. Dankzij die maatregel kunnen deze ‘stroke units’ voldoende expertise opbouwen om de patiënt de best mogelijke kwaliteit te garanderen.

Binnen het uur

Bij een beroerte is er zoiets als ‘the golden hour’: bij een ingreep binnen het uur zijn de kansen op een goed herstel het best. Daarom zal het aanbod van de 15 ziekenhuizen zo gespreid worden dat patiënten altijd binnen het uur in een gespecialiseerd ziekenhuis geraken, waar  ze zich ook bevinden.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!
 

Artikel tags:

Lees ook

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel. 
09 oktober 2018

Fibricheck goedgekeurd door Amerikaanse FDA

De Amerikaanse FDA, de Amerikaanse waakhond voor onder meer medische toepassingen en producten, geeft Fibricheck de toestemming om op de Amerikaanse markt verkocht te worden. FibriCheck wordt daarmee ook de eerste app voor hartritmestoornissen die verkocht mag worden in de VS.