Nieuws Ziek
13 juli 2021

deel

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Niet-terugbetaalde sneltests 

Je wilt deze zomer op reis, maar bent nog niet volledig gevaccineerd? In de meeste gevallen moet je een PCR-test laten uitvoeren. PCR-tests blijven immers de norm en worden aanvaard door alle Europese landen. Je hebt overigens recht op twee gratis PCR-tests. Als je nog geen gratis PCR-test hebt kunnen laten uitvoeren, heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren. Deze test wordt niet terugbetaald.

Sinds 12 juli kunnen deze snelle antigentests worden uitgevoerd in veel Belgische apotheken. Dankzij deze nieuwe regeling wordt een overbelasting in testcentra, labo’s of bij huisartsen gedurende de volgende maanden vermeden. Niet alle apothekers bieden echter deze dienst aan. Bovendien aanvaarden niet alle landen een negatief resultaat van een snelle antigentest. Raadpleeg vóór je vertrek ook altijd de websites reopen.europa.eu en diplomatie.belgium.be. De informatie op deze websites is betrouwbaar en up-to-date. 

Ook voor grote evenementen 

Bij deze snelle antigentests wordt een diepe neusswab uitgevoerd (of een keelswab in combinatie met een ondiepe neusswab). Het resultaat is na een kwartier bekend en is enkele uren later beschikbaar op je Covid-certificaat, dat je kan raadplegen in de app CovidSafeBE. Er is geen maximumprijs vastgelegd voor het uitvoeren van deze antigentests en ze worden niet terugbetaald. Je mag er echter van uitgaan dat een test 25 à 30 euro kost. Deze in de apotheek uitgevoerde snelle antigentests kunnen ook worden gebruikt om naar een festival of een groot evenement te gaan, op voorwaarde dat het resultaat negatief is, uiteraard.

Graag meer info? 

Raadpleeg de website van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB): www.apb.be
Raadpleeg vóór je op vakantie vertrekt ook regelmatig de websites reopen.europa.eu en diplomatie.belgium.be.

Artikel tags:

Lees ook

23 november 2021

De impact van corona op het ziekenfonds

De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. Meer en meer mensen worden ziek, waardoor onze medewerkers meer documenten moeten verwerken. Denk maar aan de terugbetaling van ziektebriefjes, het behandelen van uitkeringen en medische akkoorden. Helaas treft corona ook onze medewerkers, waardoor we met minder mensen meer werk moeten verzetten en minder telefonisch beschikbaar zijn. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat de wachttijden oplopen als je ons belt.

We werken aan onze bereikbaarheid: de laatste maanden hebben we al 31 mensen aangeworven om onze teams te versterken en op korte termijn plannen we om nog 10 mensen aan boord te nemen. Zodat jij zo terug kunt rekenen op de service die je van ons gewend bent. We bedanken je alvast voor je begrip.

LAATSTE UPDATE: dinsdag 23 november 2021 (lees verder onder de foto)

19 november 2021

Je hebt een loopneus, bent moe, hoest. Moet je je laten testen?

De herfst en koude temperaturen luiden de terugkeer van verkoudheden in. Maar is het gewoon een zware verkoudheid of is het COVID-19? Moet je je laten testen of niet? Misschien hoef je je dokter niet te storen: voer online een evaluatie uit en krijg zo nodig een code voor een PCR-test.
17 november 2021

Ook tijdens pandemie gebruikten we te veel antibiotica

Naar aanleiding van de “World Antimicrobial Awareness Week” (Internationale week voor Verstandig gebruik van Antibiotica), wordt er wereldwijd aandacht besteed aan het belang van een correct gebruik van antibiotica, om zo resistentie te voorkomen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen de evolutie van het antibioticagebruik van hun leden onder de loep. Daaruit blijkt onder meer dat het antibioticagebruik werd beïnvloed door de pandemie.