Nieuws Ziek
13 juli 2021

deel

Snelle antigentests kunnen voortaan worden uitgevoerd bij de apotheker

Je wilt op reis of naar een festival gaan, maar je bent niet gevaccineerd en hebt nog niet de gelegenheid gehad om een van de twee gratis PCR-tests te laten uitvoeren? Sinds 12 juli heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren in een van de meer dan 1.000 apotheken in België. Hieronder vind je alle informatie. 

Niet-terugbetaalde sneltests 

Je wilt deze zomer op reis, maar bent nog niet volledig gevaccineerd? In de meeste gevallen moet je een PCR-test laten uitvoeren. PCR-tests blijven immers de norm en worden aanvaard door alle Europese landen. Je hebt overigens recht op twee gratis PCR-tests. Als je nog geen gratis PCR-test hebt kunnen laten uitvoeren, heb je de mogelijkheid om een snelle antigentest te laten uitvoeren. Deze test wordt niet terugbetaald.

Sinds 12 juli kunnen deze snelle antigentests worden uitgevoerd in veel Belgische apotheken. Dankzij deze nieuwe regeling wordt een overbelasting in testcentra, labo’s of bij huisartsen gedurende de volgende maanden vermeden. Niet alle apothekers bieden echter deze dienst aan. Bovendien aanvaarden niet alle landen een negatief resultaat van een snelle antigentest. Raadpleeg vóór je vertrek ook altijd de websites reopen.europa.eu en diplomatie.belgium.be. De informatie op deze websites is betrouwbaar en up-to-date. 

Ook voor grote evenementen 

Bij deze snelle antigentests wordt een diepe neusswab uitgevoerd (of een keelswab in combinatie met een ondiepe neusswab). Het resultaat is na een kwartier bekend en is enkele uren later beschikbaar op je Covid-certificaat, dat je kan raadplegen in de app CovidSafeBE. Er is geen maximumprijs vastgelegd voor het uitvoeren van deze antigentests en ze worden niet terugbetaald. Je mag er echter van uitgaan dat een test 25 à 30 euro kost. Deze in de apotheek uitgevoerde snelle antigentests kunnen ook worden gebruikt om naar een festival of een groot evenement te gaan, op voorwaarde dat het resultaat negatief is, uiteraard.

Graag meer info? 

Raadpleeg de website van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB): www.apb.be
Raadpleeg vóór je op vakantie vertrekt ook regelmatig de websites reopen.europa.eu en diplomatie.belgium.be.

Artikel tags:

Lees ook

Wat is MS?

Heb je zelf onlangs de diagnose MS (multiple sclerose) gekregen? Of heeft iemand in jouw omgeving MS? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat MS precies is en wat je kunt verwachten. Hieronder geven we je daarom graag wat meer informatie over deze ziekte. 
17 april 2021

Campagne: Kopzorgen Verdienen Zorg

Door de coronacrisis ondervinden we allemaal hoe belangrijk mentaal welzijn is. Daarbij mogen we de ouderen zeker niet vergeten, de bewoners van woon-zorgcentra maar ook gezonde, actieve 65-plussers.