Nieuws Ziek
17 februari 2019

deel

Amputaties bij diabetici met een derde gedaald op 10 jaar

Amputaties van de volledige voet gebeurden 10 jaar geleden 7 keer meer bij mensen met diabetes dan bij de algemene bevolking. Sindsdien is dat aantal operaties gelukkig gedaald met een derde. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA)!

Significante daling

Diabetes kan leiden tot verschillende complicaties: aan het hart en de bloedvaten, de ogen, de nieren én de voeten. In dat laatste geval kan dat zelfs leiden tot een amputatie van (een deel van) de voet. Van 2009 tot 2013 is het aantal amputaties van de volledige voet bij diabetici gelukkig wel flink gedaald: van 42,3 naar 29,9 per 100.000 patiënten. Bij mensen zonder diabetes stelden de onderzoekers geen significante daling vast van het aantal amputaties van de volledige voet.

Belang van gespecialiseerde aanpak

Wonden en andere voetproblemen vergen een gespecialiseerde aanpak. Daarom zijn er vandaag 35 erkende diabetische voetklinieken in ons land. Daar krijgen patiënten een multidisciplinaire behandeling, gebaseerd op internationale richtlijnen. De resultaten van de studie suggereren dat die aanpak zijn vruchten afwerpt, samen met andere inspanningen als de diabeteszorg via het zorgtraject diabetes, de tegemoetkoming voor podologische zorg, …

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het Intermutualistisch Agentschap!

Artikel tags:

Lees ook

04 oktober 2021

Vlamingen hebben steeds meer vragen over diabetes

Wist je dat er in Vlaanderen naar schatting 500.000 mensen met diabetes type 1 of 2 leven? Of dat er om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’ krijgt? Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen. En ook het aantal vragen bij de Diabetes Infolijn.
17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.
20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.