NieuwsZiek
17 februari 2019

deel

Amputaties bij diabetici met een derde gedaald op 10 jaar

Amputaties van de volledige voet gebeurden 10 jaar geleden 7 keer meer bij mensen met diabetes dan bij de algemene bevolking. Sindsdien is dat aantal operaties gelukkig gedaald met een derde. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA)!

Significante daling

Diabetes kan leiden tot verschillende complicaties: aan het hart en de bloedvaten, de ogen, de nieren én de voeten. In dat laatste geval kan dat zelfs leiden tot een amputatie van (een deel van) de voet. Van 2009 tot 2013 is het aantal amputaties van de volledige voet bij diabetici gelukkig wel flink gedaald: van 42,3 naar 29,9 per 100.000 patiënten. Bij mensen zonder diabetes stelden de onderzoekers geen significante daling vast van het aantal amputaties van de volledige voet.

Belang van gespecialiseerde aanpak

Wonden en andere voetproblemen vergen een gespecialiseerde aanpak. Daarom zijn er vandaag 35 erkende diabetische voetklinieken in ons land. Daar krijgen patiënten een multidisciplinaire behandeling, gebaseerd op internationale richtlijnen. De resultaten van de studie suggereren dat die aanpak zijn vruchten afwerpt, samen met andere inspanningen als de diabeteszorg via het zorgtraject diabetes, de tegemoetkoming voor podologische zorg, …

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het Intermutualistisch Agentschap!

Artikel tags:

Lees ook

13 november 2019

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november wil de organisatie de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.