Nieuws Ziek
28 februari 2018

deel

Al 85.000 extra levens gered in Belgie dankzij kankeronderzoek

Sinds 1990 redde kankeronderzoek maar liefst 85.000 extra levens in ons land. Tussen 2004 en 2008 zijn de sterftecijfers bv. gedaald met 4,16% en die neerwaartse trend lijkt zich verder door te zetten. Dat maakt Stichting tegen Kanker bekend.

Meer genezingen en betere overlevingskansen

Eerst het slechte nieuws: in ons land overlijden elk jaar nog altijd ongeveer 27.000 mensen aan de gevolgen van kanker. Het goede nieuws: dankzij kankeronderzoek daalt dit cijfer echter gestaag. Tussen 1990 en 2014 redde wetenschappelijk onderzoek maar liefst 85.000 levens in België. Immunotherapie, radiotherapie, hormoontherapie, …: deze effectievere kankerbehandelingen zorgen voor een hogere overlevingskans.

59% van de mannen en 68% van de vrouwen zijn 5 jaar na hun kankerdiagnose nog in leven. Het aantal gewonnen levensjaren door onderzoek en nieuwe behandelingen, is zonder meer indrukwekkend volgens Stichting tegen Kanker. 

Blijven investeren

Sinds 1988 trok Stichting tegen Kanker al meer dan 150 miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker in ons land. Dat bedrag maakte 900 onderzoeksprojecten mogelijk. Om verder onderzoek te stimuleren, maakte Stichting tegen Kanker in januari 2018 een recordbedrag van 22,6 miljoen euro vrij. 

Preventieve bevolkingsonderzoeken

In het onderzoek naar kanker spelen ook de preventieve bevolkingsonderzoeken van de overheid een belangrijke rol. Hoe eerder bepaalde types van kanker opgespoord worden, hoe groter immers de kans op genezing. De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken: een preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker en borstkanker. Graag meer weten over deze preventieve onderzoeken? We sommen alles even voor je op.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.