Nieuws Ziek
07 juni 2017

deel

7 op de 10 Belgen vinden dat kankeronderzoek traag evolueert

7 op de 10 Belgen vinden dat het onderzoek naar kanker niet snel genoeg gaat. Nochtans is er de laatste 30 jaar nooit zoveel vooruitgang geboekt als nu, met de komst van onder meer immunotherapie. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos, in opdracht van MSD Belgium. 

Kloof tussen perceptie en kennis

Aan de ene kant vinden 7 op de 10 Belgen dat het kankeronderzoek traag evolueert, maar aan de andere kant geloven 6 op de 10 landgenoten dat we er ooit in zullen slagen om de ziekte te overwinnen. De Belgen blijken trouwens ook een goede kennis over de ziekte te hebben. Er is dus een kloof tussen de perceptie over het kankeronderzoek en die kennis. Nochtans veroorzaakt immunotherapie momenteel een revolutie in de aanpak van kanker. Sinds kort mogen artsen deze therapie zelfs al toepassen bij longkanker.

1 op de 2 Belgen denkt ooit kanker te krijgen - opvallende cijfers!

Iets meer dan de helft van de Belgen (54%) vreest ooit zelf geconfronteerd te worden met kanker. Ze vrezen daarbij vooral de fysieke pijn (24%), gevolgd door de gevolgen voor hun familie en naasten (22%) en een vermindering van de levenskwaliteit (21%). Voor volwassenen tussen 35 en 48 jaar zijn die gevolgen voor de naaste omgeving zelfs de grootste bekommernis (28%). 
 

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in Belgiƫ een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.