NieuwsZiek
07 juni 2017

deel

7 op de 10 Belgen vinden dat kankeronderzoek traag evolueert

7 op de 10 Belgen vinden dat het onderzoek naar kanker niet snel genoeg gaat. Nochtans is er de laatste 30 jaar nooit zoveel vooruitgang geboekt als nu, met de komst van onder meer immunotherapie. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos, in opdracht van MSD Belgium. 

Kloof tussen perceptie en kennis

Aan de ene kant vinden 7 op de 10 Belgen dat het kankeronderzoek traag evolueert, maar aan de andere kant geloven 6 op de 10 landgenoten dat we er ooit in zullen slagen om de ziekte te overwinnen. De Belgen blijken trouwens ook een goede kennis over de ziekte te hebben. Er is dus een kloof tussen de perceptie over het kankeronderzoek en die kennis. Nochtans veroorzaakt immunotherapie momenteel een revolutie in de aanpak van kanker. Sinds kort mogen artsen deze therapie zelfs al toepassen bij longkanker.

1 op de 2 Belgen denkt ooit kanker te krijgen - opvallende cijfers!

Iets meer dan de helft van de Belgen (54%) vreest ooit zelf geconfronteerd te worden met kanker. Ze vrezen daarbij vooral de fysieke pijn (24%), gevolgd door de gevolgen voor hun familie en naasten (22%) en een vermindering van de levenskwaliteit (21%). Voor volwassenen tussen 35 en 48 jaar zijn die gevolgen voor de naaste omgeving zelfs de grootste bekommernis (28%). 
 

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.