Nieuws Ziek
22 juni 2018

deel

7 op 10 belgen vrezen kanker te krijgen

7 op de 10 landgenoten denken ooit geconfronteerd te zullen worden met kanker. Gelukkig is er ook optimisme: 60% gelooft de ziekte ook te kunnen overwinnen. Dat blijkt uit de derde ‘KankerBarometer’ van farmabedrijf MSD Belgium.

Risico op kanker overschat

Uit de enquête blijkt dat Belgen het risico op kanker overschatten. 7 op de 10 denken kanker te zullen krijgen, terwijl het in werkelijkheid bij mannen om 1 op de 3 gaat en bij vrouwen om 1 op de 4. Die angst is echter ook een goede zaak, want daardoor zijn Belgen zich beter bewust van de risicofactoren. 60% zegt niet te roken of gestopt te zijn, 46% beschermt de huid tegen de zon en 44% eet gezonder om kanker te voorkomen.

60% overwint kanker

6 op de 10 Belgen geloven dat ze kanker zullen kunnen overwinnen. Dat is geen overschatting, want 60% van de patiënten geneest effectief. Onze landgenoten blijken ook goed op de hoogte te zijn over de klassieke kankerbehandelingen als chemotherapie, radiotherapie of chirurgie. Minder vertrouwd zijn ze met immunotherapie, een relatief nieuwe, succesvolle behandeling die het immuunsysteem herstelt en boost, zodat het de kankercellen kan opsporen en vernietigen.

Preventieve onderzoeken terugbetaald

Partena Ziekenfonds voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals een mammografie, spirometrietest, endoscopie, bloedonderzoek of uitstrijkje en de app Fibricheck.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.