Nieuws Ziek
19 mei 2018

deel

45 mensen per dag krijgen te horen dat ze aan hartfalen lijden

Jaarlijks krijgen 16.500 Belgen te horen dat ze lijden aan hartfalen, dat zijn er iets meer dan 45 per dag. De nood aan sensibilisering is groot en daarom organiseren 24 ziekenhuizen tot 12 mei 2018 tal van activiteiten rond preventie, vroegtijdige opsporing en behandeling van deze ziekte. 

Europese aanbevelingen invoeren

 ‘Kanker van de cardiologie’, zo wordt hartfalen ook wel genoemd. Het gaat om een chronische ziekte, waarbij het hart niet genoeg bloed naar de organen kan pompen. Verschillende organisaties roepen op om de Europese aanbevelingen voor hartfalen ook in ons land in te voeren. Dat zou niet alleen vele levens redden, maar ook de kosten voor onze gezondheidszorg aanzienlijk inperken. Jaarlijks kosten de ziekenhuisopnames voor hartfalen ongeveer 152 miljoen euro, dat is een verdubbeling op 10 jaar tijd. 

Europese hartfalendagen tot 12 mei 2018

Ook sensibilisering is essentieel bij hartfalen. Want 1 op de 5 volwassenen loopt een risico op de ziekte, maar slechts 1 op de 4 weet wat hartfalen is en 1 op de 10 kan geen enkele risicofactor opnoemen.

Daarom kan je tot 12 mei 2018 in 24 ziekenhuizen terecht voor diverse activiteiten rond hartfalen: infosessies, seminaries, films, debatten, … Je vindt het volledige programma terug op www.hart-falen.be/agenda

 

Artikel tags:

Lees ook

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.