Nieuws Ziek
21 juni 2016

deel

40.000 diabetici krijgen suikermetende pleister terugbetaald

Ongeveer 40.000 mensen met diabetes type 1 krijgen vanaf 1 juli 2016 een sensor terugbetaald die continu hun suikerspiegel meet. Het gaat om een soort pleister die ongeveer 2 weken op de huid blijft kleven. Zo is verschillende keren per dag prikken niet langer nodig.

Hoe werkt het?

Het RIZIV trekt 10 miljoen euro uit voor de terugbetaling van een nieuwe meetmethode van de suikerspiegel. Het gaat om een soort pleister die mensen met diabetes type 1 op hun arm moeten aanbrengen en 2 weken blijft kleven. In die pleister zit een piepklein naaldje dat onderhuids de suikerwaarden meet. Met een speciaal toestel kunnen deze diabetespatiënten dan zelf zien hoe hun suikerspiegel de voorbije 4u is geëvolueerd. Zo moeten ze niet langer meerdere keren per dag prikken. 

Terugbetaling

Ongeveer 40.000 mensen met diabetes type 1 krijgen de kosten van de begeleiding en het nieuwe materiaal volledig terugbetaald door hun ziekenfonds. Deze nieuwe regeling gaat in vanaf 1 juli 2016. Wie lijdt aan diabetes type 2 en minstens 3 keer per dag zijn suikerwaarden moet meten, kan de nieuwe techniek aan een sterk verminderde prijs krijgen. 

Wat krijgen diabetes-patiënten nu reeds terugbetaald?

Artikel tags:

Lees ook

17 juni 2021

Begeleiding voor kinderen met diabetes terugbetaald

Elk jaar krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register (BDR) en Sciensano blijkt dat ook meer dan 3.000 kinderen en jongeren deze ziekte hebben. Het gaat vooral om diabetes type 1. Diabetes type 2 is bij jongeren eerder zeldzaam.
20 november 2020

Helft Vlamingen weet weinig over diabetes

Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? Als dat niet zo zou zijn, ben je niet de enige. De gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9 op 10 op een kennistest rond diabetes, zo blijkt uit een enquête van de Diabetes Liga. De organisatie wil de grootste misverstanden rond deze chronische ziekte uit de wereld helpen.