Nieuws Ziek
18 mei 2018

deel

300 kankerpatienten mogen kinderwens blijven koesteren

Sinds april 2017 krijgen kankerpatiënten ‘oncofreezing’ terugbetaald, zodat ze na hun behandeling toch nog aan kinderen kunnen beginnen. Ondertussen hebben al 303 patiënten gebruikgemaakt van deze regeling. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt of ze de terugbetaling kan uitbreiden naar andere patiënten. 

Wat is oncofreezing?

Kanker en de behandeling van de ziekte kunnen de vruchtbaarheid ernstig aantasten. Bij oncofreezing wordt daarom voortplantingsmateriaal (eicellen, spermacellen, …) bij de patiënt afgenomen, ingevroren en bewaard om het op een later moment te gebruiken.

Vanwege het hoge prijskaartje besliste Minister De Block vorig jaar om oncofreezing volledig terug te betalen voor bepaalde kankerpatiënten. Ondertussen hebben al 303 patiënten een beroep gedaan op deze terugbetaling: 209 mannen en 94 vrouwen. Zo kunnen zij na hun behandeling alsnog aan kinderen beginnen. 

Uitgebreidere terugbetaling?

Minister De Block trok voor deze maatregel 4 miljoen euro per jaar uit. Aangezien er nog ruimte is binnen dit budget, wil ze de terugbetaling uitbreiden naar andere patiëntengroepen. In eerste instantie naar vrouwen met een borderline eierstoktumor en naar patiënten die vanwege een zeldzame niet-oncologische bloedziekte een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan. De centra die oncofreezing aanbieden, zullen ook nog meer inzetten op het informeren van patiënten en zorgverleners.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.