Nieuws Ziek
12 februari 2016

deel

2 op de 3 Belgen denkt ooit kanker te krijgen

62% van de Belgen denkt ooit geconfronteerd te worden met kanker. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos. Toch is er reden tot optimisme: de testresultaten van behandelingen met immunotherapie zijn veelbelovend.

Bang voor dodelijke afloop

De schrik voor kanker zit er goed in bij de Belg. 62% schat de kans hoog tot heel hoog in om ooit geconfronteerd te worden met de ziekte. Vooral de mogelijke dodelijke afloop zorgt voor angst bij vele landgenoten. Daarnaast zijn ze vooral bang voor de impact van kanker op hun gezin.

Op de 3e plaats komt de schrik voor pijn en een slechtere levenskwaliteit. Toch is de Belg geen doemdenker over de hele lijn: 64% van de deelnemers aan de enquête denkt dat onderzoek kanker ooit uit de wereld kan helpen, maar wel slechts op lange termijn. 

Nieuwe perspectieven met immunotherapie

Gelukkig staat het kankeronderzoek niet stil. De testresultaten van een behandeling met immunotherapie zijn zeer bemoedigend. Dat blijkt uit een analyse van Professor Bart Neyns en zijn team van het UZ Brussel. Bij meer dan 1 op de 3 patiënten met huidkanker in een gevorderd stadium werd de ziekte op die manier overtuigend teruggedrongen. In tegenstelling tot chemotherapie stimuleert immunotherapie het immuunsysteem van de patiënt, zodat het de tumor aanvalt zonder de gezonde cellen te beschadigen.

Stichting tegen Kanker geeft op hun website meer informatie over immuuntherapie.

Artikel tags:

Lees ook

06 februari 2020

Hogere overlevingskansen voor mensen met huidkanker

Dankzij de nieuwste generatie immunotherapie zijn de overlevingskansen van mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Sinds midden 2016 bestaat er in België een terugbetaling voor deze medicatie voor de behandeling van huidkanker.
06 februari 2020

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.