NieuwsZiek
12 februari 2016

deel

2 op de 3 Belgen denkt ooit kanker te krijgen

62% van de Belgen denkt ooit geconfronteerd te worden met kanker. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos. Toch is er reden tot optimisme: de testresultaten van behandelingen met immunotherapie zijn veelbelovend.

Bang voor dodelijke afloop

De schrik voor kanker zit er goed in bij de Belg. 62% schat de kans hoog tot heel hoog in om ooit geconfronteerd te worden met de ziekte. Vooral de mogelijke dodelijke afloop zorgt voor angst bij vele landgenoten. Daarnaast zijn ze vooral bang voor de impact van kanker op hun gezin.

Op de 3e plaats komt de schrik voor pijn en een slechtere levenskwaliteit. Toch is de Belg geen doemdenker over de hele lijn: 64% van de deelnemers aan de enquête denkt dat onderzoek kanker ooit uit de wereld kan helpen, maar wel slechts op lange termijn. 

Nieuwe perspectieven met immunotherapie

Gelukkig staat het kankeronderzoek niet stil. De testresultaten van een behandeling met immunotherapie zijn zeer bemoedigend. Dat blijkt uit een analyse van Professor Bart Neyns en zijn team van het UZ Brussel. Bij meer dan 1 op de 3 patiënten met huidkanker in een gevorderd stadium werd de ziekte op die manier overtuigend teruggedrongen. In tegenstelling tot chemotherapie stimuleert immunotherapie het immuunsysteem van de patiënt, zodat het de tumor aanvalt zonder de gezonde cellen te beschadigen.

Stichting tegen Kanker geeft op hun website meer informatie over immuuntherapie.

Lees ook

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.